Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газпром отчете драстичен спад на печалбата към полугодието

Руският енергиен гигант Газпром обяви в понеделник, че чистата печалба е спаднала драстично през първата половина на 2020 г. поради икономическата криза, предизвикана от пандемията и ниските цени на петрола и газа.

Контролираната от държавата група отчете, че чистата печалба е намаляла с повече от 50% на годишна основа през второто тримесечие до 149 млрд. рубли (2 млрд. долара)

Към полугодието оборотът е паднал с почти една трета до 2,9 трилиона рубли.

Данните от понеделник са главно резултат от по-ниските цени и спада на продажбите за Европа, която е решаващ пазар за газовия гигант, се казва в изявление на Газпром.

Годишните продажби в Европа спаднаха с 16% по обем през първата половина на 2020 г., докато приходите паднаха почти наполовина. 

Фамил Садигов, заместник-председателят на управителния комитет на "Газпром" посочи „рязък спад в търсенето на енергийни ресурси, цени на газ в Европа, достигащи исторически ниски нива, и многопосочна нестабилност на валутните курсове“.

Садигов заяви, че в тези „екстремни условия“ Газпром е показал прилични резултати в сравнение с много други нефтени и газови компании, посочвайки „мерки за оптимизиране на оперативните и капиталовите разходи“.

Той добави, че перспективите за третото тримесечие вече предполагат подобрение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във