Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Газпром" още не е пуснал обещания от Путин допълнителен газ за Европа

Руският президент Владимир Путин обеща на Европа повече газ от понеделник. Засега няма признаци, че континентът ще получи това облекчение, съобщава Bloomberg. Това е разочарование за търговците, които разчитаха на Газпром да изпълни заповедите на Путин за облекчаване на кризата с доставките на континента. Без обещаните от Путин обеми има опасения, че цените може отново да скочат, като нивата на газовите хранилища на континента са доста под нормалното в началото зимния отоплителен сезон. 

Цените на природния газ се увеличиха повече от три пъти тази година, тъй като Европа започна отоплителния сезон с най-ниските запаси от повече от десетилетие. Очакваше се тази ситуация да се промени, след като неотдавна Путин разпореди "Газпром" да увеличи доставките за Стария континент от 8 ноември. 

Газовият пренос през тръбопровода "Ямал-Европа" между Русия и Германия бе напълно спрян в понеделник. Потоците на синьото гориво в Германия на пункта за измерване Mallnow, който се намира на границата с Полша, бяха спрени още в събота (6 ноември). Анализатори, цитирани от "Ройтерс", отбелязват, че Русия не е резервирала допълнителен капацитет за ден напред нито в Mallnow, нито през украинските газоразпределителните станции Суджа и Сохрановка, които са друго трасе за износ на руски природен газ за Европа. Това допълнително помрачава надеждите за допълнителни доставки в Европа. 

"Газпром" също така не планира да предлага газ за европейския спот пазар на своята електронна платформа за продажби тази седмица, показват данните на сайта на руския газов гигант.

Кремъл не вижда нарушения на заповедта, дадена от руския президент Владимир Путин за увеличаване доставките за Европа. Въпросите трябва да бъдат отправени към Газпром, каза в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във