Банкеръ Daily

Управление и бизнес

”Газпром” и България не обсъждат възобновяване на ”Южен поток”

"Газпром" и България не обсъждат възобновяване на "Южен поток", а разглеждат варианти за газопреносната система. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът на руската компания Александър Медведев.

"С българските колеги обсъждаме варианти за развитие на газопреносната система на България, именно за това става дума засега", посочи Медведев, отговаряйки на въпрос на журналист за плановете за възобновяване на строителството на "Южен поток".

От България не са постъпвали запитвания за увеличаване на доставките на газ, допълни Медведев. "Аз участвах в преговорите с България. Никакви запитвания за 15 милиарда кубични метра не са правени", уточни той.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че България е договорила нови 15.7 млрд. куб. м газ. По този начин премиерът щял да пълни "кошничката" на газовия хъб "Балкан" с газ.

Преди дни "Газпром" и Министерство на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура у нас. Председателят на руската компания Алексей Милер и министър Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във