Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газпром е увеличил доставките на газ за бъдещите потребители от "Турски поток"

Руският енергиен гигант Газпром е увеличил доставките на газ в страните, които в бъдеще биха могли да бъдат потребители по проекта "Турски поток", в периода 1 януари - 15 юли тази година, съобщи ТАСС, като се позова на съобщение на компанията.

Доставките за България са нараснали с 12,6 процента спрямо същия период на миналата година, за Турция - с 22 процента, в Унгария - с 26,6 процента, в Сърбия - с 47,9 процента, а в Гърция - с 10 процента.
 
Инвестициите на Газпром в "Турски поток" тази година ще бъдат 41,92 милиарда рубли.

В края на юни бе съобщено, че Газпром води преговори с европейски партньори за продължението на "Турски поток" към Европа. При разговорите не се обсъждат ексклузивни условия, но компанията получава предложения за удължаване на маршрута на газопровода.

Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви, че първо подписват предварителни споразумения със заинтересованите компании, след това ще продължи работата по проекта. 

Строителството на новия газопровод по дъното на Черно море вече започна. Плановете на Газпром са да построи две тръби с общ капацитет от 31,5 млрд. куб. метра годишно. Едната тръба ще бъде насочена към турския пазар, а втората е предназначена за Европа.

През май  руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че България има шанс да стане входната точка на газа за Европа по "Турски поток". Той подчерта, че се водят преговори с нашата страна, Гърция и Турция.  На 3 юни българският енергиен министър Теменужка Петкова и шефът на Газпром Алексей Милер подписаха "пътна карта" за проучване на въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на ЕК. Те отчетоха, че от 2013 г. насам непрекъснато се увеличават доставките на руски природен газ за България - през първите пет месеца на 2017 г. увеличението е с 14,5% спрямо същия период на 2016-а.

Проектът "Турски поток" беше обявен от Русия през декември 2014 г. като заместител на "Южен поток". На 7 май Газпром започна строителството на морския участък на "Турски поток" от руското крайбрежие на Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във