Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Газпром" алармира, че газовите хранилища в ЕС не са пълни

Европа ще влезе в есенно-зимния сезон с незапълнени газови хранилища. За това предупреди председателят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Според него ненагнетеното в подземните хранилища към момента количество газ възлиза на 22.9 млрд. куб. метра, което е много голямо количество.

"Всички експерти и от Европа, и от Азия, са категорични, че това изоставане няма да може да бъде наваксано, така че при всички положения Европа ще влезе в есенно-зимния сезон с дефицит в хранилищата. Въпросът е само колко ще бъде той", коментира още Милер.

Шефът на "Газпром" даде пример с миналия такъв сезон, в рамките на който държавите от ЕС са използвали 66 млрд. куб. метра газ от своите хранилища заради по-студените зима и пролет. Също така през тази година запълването на хранилищата със синьо гориво е започнало с 3 седмици закъснение, което също е причина за сегашния недостатъчен капацитет.

Говорителят на Европейската комисия Вивиан Лунела заяви, че в момента газовите хранилища в ЕС са запълнени на 71%. И допълни, че по същото време миналата година този показател е бил 82%. 

И Милер, и Лунела, засягат също и темата с рекордните цени на синьото гориво в Европа. В коментарите си и двамата споменават, че една от основните причини за невижданото поскъпване през последните месеци е Зелената сделка и поскъпването на квотите за изхвърляните въглеродни емисии при производството на електроенергия.

Според председателят на "Газпром“ и в бъдеще търсенето на газ, включително руски, в Европа ще се увеличава, тъй като синьото гориво представлява "локомотивът за разрешаването на всички предизвикателства, породени целите по отношение на климата, които ЕС си е поставил".

Подобно мнение изразява и говорителят на ЕК, която в частност отговаря и за Европейския зелен пакт. Тя свързва рекордното поскъпване на газа също така и с с увеличението на цените на електроенергията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във