Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Газовите връзки се развързват от север

От обещаните през 2009-а четири междусистемни газови връзки - с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия, едва сега започна реалното изграждане на първата от тях. На 16 август край Русе, в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, изпълнителния директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков и заместник-изпълнителния директор на Трансгаз - Румъния, Ливио Пинтикан, бе направена първата копка на българския участък, през който ще минава тръбата.


Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи Добрев. Той припомни, че в румънската част на Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. Освен това Румъния има изградена връзка с Унгария, която пък е свързана с европейската газова мрежа.


Газовата връзка с румънците ще е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска и 2.1 км подводен преход под река Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. кубични метра газ годишно. Прогнозната обща стойност на съоръжението е 23.8 млн. евро, от които по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване са отпуснати безвъзмездно 8.9 млн. евро. Конкретно нашият участък ще струва 7.1 млн. евро и ще се финансира с 4.4 млн. от Европейската енергийна програма и 2.7 млн. евро от Булгартрансгаз.


Изпълнението на проекта, който включва и изграждането на газоизмервателна станция, е възложено на Консорциум Хабау - Варна. Срещу 575 хил. лв. без ДДС дружеството Тракия газ проект пък е направило предпроектното проучване на наземната част на българска територия. В момента върви още една обществена поръчка за доставка на технологично оборудване за газоизмервателната станция към газопровода Русе - изток. Прогнозната й стойност е 1.42 млн. лв., а документи за участие в конкурса може да се подават до 3 септември.


До края на 2012 г. или началото на 2013-а се очаква да започне и изграждането на междусистемна газова връзка с Гърция, която да продължи реалните стъпки на страната ни към диверсификация и сигурност на доставките на природен газ, отбеляза Добрев. След като гръцкото Министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени даде зелена светлина за строителството на тръбата от Комотини до Стара Загора, вече са налице почти всички необходими разрешителни. Този газопровод ще е с дължина 180 км, от които 30 ще преминават през гръцка територия. Предвидено е по него да се транспортират 3 млрд. куб. м синьо гориво годишно, като в бъдеще капацитетът може да достигне 5 млрд. куб. метра. Съоръжението ще се изгражда от компанията Интерконектор (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват Българският енергиен холдинг и Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка газова фирма ДЕПА и италианската Едисон (Edison).


Също през 2013-а ще започне работата и по междусистемната връзка със Сърбия, като се очаква тя да е готова преди 2016 година. Споразумението за предпроектно проучване за изграждането й бе подписано с Газтек ГБ АД, собственост на Овергаз холдинг (с 57% от капитала), Овергаз Инк. (с 25%), Николов инвест (с 3.6%). Фирмата има срок най-късно до края на тази година да направи необходимите анализи. За целта ще получи 1 344 400 лв., осигурени от оперативната програма Регионално развитие. Колкото до дължината на трасето, тя ще е около 150 км, от които една трета ще са на българска територия. Газопроводът би трябвало да осигурява гориво в диапазона от 1.8 млрд. до 5 млрд. куб. м на година в двете посоки.


Както обясни министър Делян Добрев, тепърва предстои да се уточява цялата схема за изграждането на връзката с Турция. При посещението на турският премиер Реджеп Ердоган през юни у нас стана ясно, че ще се опитаме да изтъргуваме тръбата срещу язовир на р. Тунджа. Във всеки случай газовото трасе с южните ни съседи е от изключителна важност. Очаква се по него в бъдеще да идва синьо гориво от Азербайджан, което в действителност може да диверсифицира доставките от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във