Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция стигна до тръбите

Газопроводът IGB е определен като проект от национално значение и в България, и Гърция, и като Проект от общ интерес (Project of Common Interest) от Европейската комисия.

Въпреки постоянно демонстрираните приятелски отношения, въпреки множеството срещи на най-високо ниво и постигнатите "договорки" газовата връзка между България и Гърция, от която очакваме да ни донесе повече енергийна независимост,  все още не се случва...

Очакванията са чрез нея да се диверсифицират доставките за България и Югоизточна Европа, като те започнат да получават синьо гориво и от Каспийския регион. Общата дължина на връзката е приблизително 182 километра. Първоначалният й капацитет е за 3 млрд. куб. метра, а максималният може да достигне до 5.5 млрд. куб. м годишно.

Все пак има голяма вероятност проектът най-накрая да бъде задвижен, след като фирмата "Ай Си Джи Би" АД (ICGB), развиваща газопровода, обяви на 8 декември обществена поръчка за производството и доставка на тръби за съоръжението. Акционери в проектната компания с равно участие са "Българския енергиен холдинг" и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon. Според документите една от най-големите обществени поръчки за годината у нас е с прогнозна стойност 60 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение е дванадесет месеца.

"Със стартирането на обществената поръчка за доставка на тръбите "Ай Си Джи Би" навлиза в ключова фаза на реализация на проект IGB, като показва сериозен и видим напредък пред своите акционери", коментира изпълнителният директор от българска страна Теодора Георгиева. А според изпълнителния директор от гръцка страна д-р Константинос Караянакос обявяването на поръчката е ясен знак за необратимостта на проекта като ключов елемент за енергийната сигурност на района.

Обявеният конкурс е от вида "Ограничена процедура". Това означава, че оферти могат да подават само фирми, които са получили покана от възложителя след проведен предварителен подбор. Заявленията за участие ще се приемат до 1 февруари 2018-а, а на 1 март трябва да се представят индикативни оферти от одобрените участници. В предмета и обхвата на поръчката са включени производството, проверката, изпитването, изпращането, транспортирането на тръбите до мястото на доставка.

Всички останали дейности, свързани с поставянето на тръбите, ще бъдат в рамките на друга процедура, чийто бюджет е 8.45 млн. евро. Тези дни от "Ай Си Джи Би" обявиха удължаване на срока за подаване на оферти до 15 януари. Първоначално обявената  дата бе 19 декември 2017-а.

За следващата година остават още две по-малки поръчки - за избор на строителен надзор и за археологическите проучвания по трасето на газопровода.

Разходите за съоръжението са оценени на 239 млн. евро. Като безвъзмездно финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване ще дойдат 45 млн. евро. "Ай Си Джи Би" е кандидатствала по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за 35 млн. евро, а българското правителство е осигурило държавни финансови гаранции в размер на 110 млн. евро, които ще се използват при договарянето на необходимите средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във