Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция ще се забави поне до края на годината

Газовата връзка между България и Гърция трябва да бъде готова до края на годината, обяви премиерът Бойко Борисов.

Подобен ангажимент пое и компанията, която строи газовата връзка - гръцката "Авакс". По време на конференция за Южния газов коридор, част от който е връзката, стана ясно, че 160 км от целия 128-километров маршрут са разчистени и има над 130 км разнесени тръби в подготовка на последващите дейности.

Сега строителите от "Авакс" казаха, че има натиск и от българска, и от гръцка страна да строят бързо. Борисов обаче контрира, че това е за добро, защото проектът е най-стратегическия за региона. 

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. По договор той трябваше да е готов през април тази година. От правителството обясняват забавянето на завършването му с Covid пандемията. 

Газопроводът е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Кабинетът обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

"Чрез изграждането на газопровода IGB българските потребители ще имат достъп до много различни източници на газ, включително и до втечнен газ, чрез терминала в Александруполис, където страната ни е и акционер", написа Борисов във Фейсбук в четвъртък (18 февруари). С което отбеляза поредната си "инспекция". 

От началото на годината получаваме количества от въпросния азерски газ. Това обаче се случва по алтернативен маршрут, тъй като връзката с Гърция не е готова. "Работим и по разширяването на газовото хранилище "Чирен". Следваме стратегически цели на страната, като реализираме големите инфраструктурни проекти в енергетиката. Благодарение на тях ние постигаме 100% диверсификация. Това ще е от изключителна полза както за всички български битови и индустриални потребители, така и за целия регион на Югоизточна Европа", коментира още Борисов.

Въпреки доставките от Азербайджан цената на природния газ не върви еднопосочно надолу. Например според разчетите на "Булгаргаз" синьото гориво се очаква да поевтинее с около 13 на сто през март. Прогнозата за април обаче е за поскъпване, което спрямо мартенските нива ще е с близо 17 на сто, а спрямо сегашните скокът ще е с 4 процента. От държавния доставчик поясняват, че повишението е факт на фона на поскъпващия природен газ в Европа и на световните пазари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във