Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция ще е готова през октомври

Енергийният министър Теменужка Петкова проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – "Коринт Пайпуър", на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – "Консорциум Тибей", съобщиха от Министерството на енергетиката.

Министър Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на "Коринт Пайпуър" увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите количества за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

Народното събрание вече ратифицира неотдавна гаранционното споразумение с Европейската инвестиционна банка за получаването на 110 млн. евро заем. В края на октомври 2019 г. българо-гръцката проектна компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи и 41.46 млн. лв. от Българския енергиен холдинг за увеличение на капитала. 

Тръбата между гръцкия град Комотини и Стара Загора ще е с дължина 182 километра. Тя е проектирана за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът й може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по нея да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Но правителството обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

В началото на януари бе обявено, че „Булгартрансгаз“ ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. „Булгаргаз“ ЕАД ще участва в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, но не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за период от 3 до 5 години. За използване на резервирания капацитет, „Булгаргаз“ ЕАД ще проведе преговори за реализиране на доставки на втечнен природен газ през интерконектора Гърция – България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във