Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция: Първа копка, жалба в КЗК и вратички в закона

Гръцкият премиер Алексис Ципрас гостува на българския си колега Бойко Борисов за първа копка на газовия интерконектор между двете страни - един от ключовите енергийни проекти за диверсификация на доставките на синьо гориво в България. Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

"Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани. Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с Ципрас. Плановете му са въвеждането в експлоатация на българо-гръцката газова връзка да се случи през 2020 година.

За изграждането на интерконектора бе създадено съвместното дружество ICGB. То вече избра строител - гръцката компания J&P AVAX S.A. Тръбите също ще бъдат доставени от гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро. Ден преди официалното посещение на Ципрас българската компания, участвала в търга - "Топливо-2", подаде жалба срещу избора на изпълнител. По този повод от проектната компания заявиха, че въпреки жалбата строителството ще започне, тъй като разпоредбите на Закона за обществените поръчки позволява при наличието на "особено важни държавни интереси" да има предварително изпълнение на решението за възлагане на поръчката.

Както"Банкеръ" вече писа, общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. През декември 2018-а с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв., като месец по-рано Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а  Европейската инвестиционна банка предоставя заем от 110 млн. евро на Българския енергиен холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във