Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция получава 110 млн. евро заем

Комисията по енергетика в парламента одобри гаранционното споразумение между България и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ за финансирането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Споразумението предвижда страната ни да получи заем до 109.9 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени в следващите три години. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че седем години е гратисният период по отношение на главницата. Кредитът трябва да бъде погасен за 25 г., като лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му - съответно плаващ или фиксиран, поясни министърът.

По думите й газовата връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г.

Министерският съвет прие, че ще бъде предоставена държавна гаранция в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв. по заемните споразумения във връзка с финансирането на проекта. 

В края на октомври проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи 41.46 млн. лв. от "Български Енергиен Холдинг" за строителството на газовата връзка. С паричната вноска бе увеличен капиталът на българо-гръцкото съвместно дружество. 

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Изпълнител на дейностите по изграждането му е гръцката компания J&P AVAX. Доставчик на тръбите отново е гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро.

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. През декември 2018 г. с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лева.

Еврокомисията утвърди схема за финансиране, според която акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а Европейската инвестиционна банка предостави заем от 110 млн. евро на "Българския енергиен холдинг".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във