Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газовата връзка с Гърция може и да не заработи през октомври

Газовата връзка с Гърция може и да не заработи през октомври. Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор разглежда предложението на обществения доставчик за поскъпване на природния газ през август до 298 лева за мегаватчас, което е с 60 процента увеличение спрямо действащата за юли цена от 186 лева за мегаватчас. Преди това "Булгаргаз" подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас или поскъпване от малко над 54 процента. От компанията обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август. КЕВР ще се произнесе с решение до 12 август.

По думите на Йоцов дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват "съпоставки и проверки", тоест от СОКАР могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември. "Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира", изтъкна шефът на "Булгаргаз". Той все пак се надява от 1 октомври интерконекторът да започне работа.

По време на откритото заседание председателят на КЕВР Иван Иванов отправи доста въпроси и критики към директора на "Булгаргаз". Той попита защо от компанията не са внесли заявлението си за цената на природния газ за август навреме. И подчерта, че според нормативната уредба изискването е заявлението да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението. Това означава, че всеки месец на десето или единайсето число общественият доставчик трябва да внесе заявлението си за цените за следващия месец. След това "Булгаргаз" има право да внесе коригирано заявление, което може да се представи до първо число на месеца, за което се приема решението. Целта е енергийният регулатор да се произнесе навреме за цената на природния газ за съответния месец. Иванов добави, че изискването за подаване на заявлението 20 дни преди датата на приемане на решението не е формален акт, защото бизнесът и метан станциите се оплакват, че нямат яснота за цените, по които да осъществяват сделки. От друга страна Законът за енергетиката предвижда КЕВР да наложи санкция на "Булгаргаз", ако оттам не подадат навреме заявленията си. Затова председателят на регулатора предупреди, че ако до 11 август от "Булгаргаз" не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни санкции на доставчика.

Йоцов отговори, че дружеството ще внесе заявление за цените до 11 август, но в него ще фигурират само количествата по договора за доставка на азерски газ, защото само те са договорени. А Иванов попита дали това означава, че цялото останало количество, което е извън дългосрочния договор с Азербайджан, се договоря в последните 20 дни на месеца. "Точно това означава", отвърна Йоцов. И  уточни, че до момента е договорено само част от нужното количество газ за септември. Тъй като е трудно да се договорят равномерни доставки на газ, а основният проблем е в липсата на свободни слотове.

Председателят на КЕВР счита, че от "Булгаргаз" е трябвало да бъдат подготвени за спирането на доставките на руския газ. Според него доставчикът е трябвало да закупи слотове навреме. Освен това Иванов счита, че веднага след спирането на доставките от "Газпром Експорт" не е извършен публичен търг за април и май. А изпълнителният директор на "Булгаргаз" се оправда, че от дружеството са извършили плащане до "Газпром Експорт" по условията на действащия в момента договор и не са очаквали руската компания да спре доставката на синьо гориво за България. "В интерес на истината си мислехме, че това е шега", отбеляза Йоцов.

"А не може да си мислите така. Знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от категорично правило. По принцип още след 1 април, защото указът излезе след 31 март и на първи април получихте първото писмо от "Газпром Експорт", те ви предупредиха. Вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България, е трябвало да се задействате не само с питане към Министерския съвет", категоричен е Иванов.

По повод търга - за април и май той е обявен на гръцки хъб, защото алтернативата за доставки на газ тогава са били само Гърция или Румъния. За септември има договорени количества втечнен природен газ, информира шефът на газовия доставчик. Той е оптимист, че за месеците октомври, ноември и декември също ще се осигурят нужните количества газ.

Въпреки че сега цената на азерския газ е по-висока, тя пак е по-ниска от пазарната, подчерта директорът на "Булгаргаз". Ако обаче се искат допълнителни количества, извън договорените 1 млрд. куб. метра годишно, цената няма да е като настоящата. Има разговори за увеличаване на количествата азерски газ, доставяни на България. Проблемът е, че в момента всички страни преговарят с Азербайджан. Оттам са посочили, че "който даде по-висока цена, той ще получи газ". Затова не може да се разчита на допълнителни количества на по-добри цени. За сигурност на доставките в региона важната страна е Турция, защото има нужната инфраструктура. А Гърция за момента няма тази инфраструктура, обясни шефът на "Булгаргаз".

Общественият доставчик води разговори за дългосрочни доставки на втечнен газ с американска компания, която е производител, но те в момента нямат достатъчен капацитет. Едва след 2027 г. ще могат да осигурят дългосрочен договор за доставки през следващите 15-20 години, обяви Йоцов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във