Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газопровод ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия

Румънското министерство на енергетиката е издало решение, с което позволява започване на дейностите по изграждане на газопровода БРУА, който ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия. Новината е от БТА, която цитира информационният сайт "Зиаре", позоваващ се на съобщение на румънското ведомство. Газопроводът, който ще е с дължина 550 км, трябва да свърже Източна и Централна Европа с газовите находища в Каспийско и Черно море.

Според съобщението румънският оператор на газопреносната мрежа "Трансгаз" е изпълнил всички необходими условия за осъществяването на този проект. "Чрез  БРУА Румъния ще може да експлоатира огромния си потенциал от залежи на природен газ в Черно море и по този начин ще се превърнем във фактор за енергийната сигурност в тази част на Европа", изтъква румънският министър на енергетиката Антон Антон.

През първата фаза ще се изгражда тръба с дължина 479 км от Подишор (в югоизточния окръг Констанца) до Рекаш (в западния окръг Тимиш), като се очаква тя да бъде завършена в края на 2019 година. А през следващата 2020-а би следвало целият газопровод да е готов и вече да функционира.

БРУА ще получи финансова подкрепа от ЕС чрез т.нар. Механизъм за проекти от общ интерес. Преди година се говореше за близо 180 млн. евро, като румънските власти трябваше да добави още 220 млн. евро,

За Унгария това е опция за диверсификация на енергийните доставки, които за момента са основно от Русия, отбеляза през февруари унгарският премиер Виктор Орбан. Интересното е, че никой от нашите управници засега не обръща особено внимание на този проект. При все че газопроводът Гюргево-Русе трябва да стане част от проекта БРУА, който се появи след провала на "Набуко".

Facebook logo
Бъдете с нас и във