Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газохранилището ни е вече пълно на 60%

„Осигурени са необходимите количества газ до края на октомври. Газохранилището ни е запълнено на 60%. В Западна Европа са на по-високо ниво”, коментира Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, пред Нова тв.

Според експерта, в момента Министерство на енергетиката чрез „Булгаргаз” прави всичко възможно да се осигурят необходимите количества на разумни цени.

„Освен това, вече има и намаляване на потреблението, което е продиктувано от това, че цената е икономически непоносима. Много от предприятията, които могат да намалят количествата газ, които ползват, го направиха. Други търсят възможности за преминаване на алтернативни горива, което обаче изисква промени в инсталациите, така че това не става от днес за утре, а изисква някакъв период от време.", каза Найденов.

Експертът посочи, че ако от 1 октомври заработи интерконекторът, се очаква значителен спад на цената на природния газ, тъй като тогава целият наличен газ от Азербайджан ще влиза на първоначално договорената ценова формула, която е индексирана към петролните продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във