Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГАЗЕКСПОРТ ВДИГНА ДОСТАВНАТА ЦЕНА НА ГАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ

Доставчикът на природен газ за България - руската компания Газекспорт, увеличи цената на доставяното за България синьо гориво с 6 щ. долара за 1000 куб. метра. Поскъпването влезе в сила в 0.00 часа на 1 януари 2001 г. и ще е валидно до 31 март. За газоразпределителните предприятия и потребителите, свързани директно с националната газопреносна система в страната, цената ще остане същата - 312 лв., тъй като Булгаргаз няма да иска от Министерския съвет да я коригира. Газоразпределителните дружества пък ще продължат да продават горивото на цена от 346 лв. (312 лв. плюс максимално допустимата 11% търговска надценка).
За самия Булгаргаз обаче новата цена ще означава нова загуба от минимум 7.2 щ. долара за всеки 1000 куб. метра продаден газ (увеличението плюс 20-те процента ДДС), без да се вземат предвид разходите за транспортирането през наша територия. Така за периода януари-март негативът за националната газопреносна компания ще надхвърли 7 млн. щ долара. В централата на дружеството в столичния квартал Люлин все още смятат с колко е необходимо да поевтинее доларът, за да бъде компенсирана загубата.
На пръв поглед повишението противоречи на логиката: вече повече от месец цените и на петрола, и на алтернативните на природния газ горива - газьол и мазут, падат на средиземноморския пазар и в момента са с около 25-27 процента по-ниски от ноемврийските. И тъй като именно те са основният фактор при определянето на цената на синьото гориво, би следвало да поевтинее и то.
Би следвало, ако в методиката за определяне цената му, договорена преди близо три години между Булгаргаз и Газекспорт, не бяха включени и други фактори. Като например, че въпросните цени на петрола и алтернативните горива се вземат под внимание, но за период от шест месеца преди влизането на новата цена в сила - т.е. от 1 юли до 31 декември 2000 г., като се изчисляват и вземат под внимание усреднените им стойности. А както си спомняме, през това време цените на нефта и горивата бяха едни от най-високите от доста години насам. Поради това и цената на газа днес ще е с 6 долара по-висока.
Съдейки от клаузите от подписания на 27 април 1998 г. търговски договор за доставка на газ за България, би трябвало да се очаква, че доставната цена на горивото ще падне драстично едва от 1 юли тази година. Разбира се, ако петролът запази сегашните си ценови нива или пък, според прогнозите, слезе под тях. По думите на главния изпълнителен директор на Булгаргаз Кирил Гегов, и в двата договора, подписани с Газекспорт - за доставка, и за транзитиране на природен газ през наша територия към съседните държави, е предвидена възможност те да бъдат ревизирани. Това евентуално ще стане най-рано след изтичането на три години от подписването им - т.е. след 27 април 2001 година. Анализирайки опита от прилагането на договорите, двете страни ще могат да предложат промени.
Това не е задължително - уточни Гегов. - Просто договорите дават възможност да се направят предложения за промени. Като не става дума само за клаузите, засягащи определянето на цената, но и за други. Ние обаче отсега се готвим за тези разговори през април. Вече дори сме информирали Газекспорт за намерението си да направим предложения за промени, заяви Кирил Гегов, без да се впуска в уточнения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във