Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Гардове без опит ще пазят центъра ни в Москва

Независимо от обира на касата на Центъра за промишлеността на България в Москва през май 2013-а и развихрилите се около него скандали, да се грижи за безопасността на този толкова важен за нашата страна обект в руската столица отново е избрана частна фирма. При това, както изглежда, с доста спорни компетенции.

Обявената на 24 януари тази година обществена поръчка включваше осигуряването за 12 месеца и срещу 370 хил. лв. (без ДДС) на 24-часова физическа охрана на административната сграда, включително и в почивните и празнични дни без огнестрелно оръжие, а с гумена палка, електрошок, нервно-паралитичен или сълзотворен спрей. Изискването към кандидатите бе да обслужват също така няколко паник-бутона и при подаден сигнал да осигурят моторизиран екип. Въпреки приличната сума търгът бе прекратен на 10 март от директора на ведомството Илиян Цонев с мотива, че в рамките на предварително обявения срок - 28 февруари, никой не е подал оферта за участие. Два дни по-късно Цонев отвори нова процедура - вече с договаряне без обявление, като бяха изпратени покани на пет фирми. Две от тях са държавните ФГУП "Охрана" към Министерството на вътрешните работи на Русия и отряд за охрана №15 към Главното управление за вътрешни работи в Москва. Останалите три дружества са частни - предишният охранител "ЧОП Агентство Безопасности "АЛЬФА - Квант", ЧОО АБ "Радонеж" и "ЧОП Викинг".

Победител за четири от петте дейности по охраната на центъра се оказва "Радонеж". За физическата охрана на административната сграда компанията е поискала 76 140 лв. без ДДС, при първоначално предвидени 160 хил. лева. Явно предложената по-ниска цена е наклонила везните към нея, при все че е имало още трима кандидати за позицията.

АБ "Радонеж" печели наддаването и за "Охрана със средства за известяване на сградите на ЦПРБ в Москва" с оферта от 14 847 лв. при заложени 15 хил. лв., както и за "Поддръжка на системата за видеонаблюдение на достъпа до сградите на ЦПРБ в Москва" с предложение от 7428 лв. при предвидени 12 хил. лева. Същата фирма е "лапнала" и най- апетитната дейност - за осъществяване на пропускателния режим в сградите на центъра с цена от 133 245 лв., при заделени 180 хил. лева. И отново за всяка от изброените дейности е имало по още три оферти.

По всичко личи, че българската страна е спестила средства, спирайки се на частната "Радонеж", но въпросът е дали това пак няма да излезе по-скъпо? Проверката ни в руските търговски регистри установи, че ЧОО АБ "Радонеж" не може да се похвали с особено богата история. Тя е регистрирана на 31 октомври 2012-а на ул "Шлякова" 4 в Московска област. Основната дейност, с която се занимава, е "Провеждане на разследвания и осигуряване на охрана" и се управлява от Денис Борисович Шликов. Фирмата обаче няма собствена интернет страница от която да е видно какви са възможностите й и какъв опит има досега, за да поеме един толкова важен обект с дипломатически статут като част от българското посолство в Москва. Единственото, което успяхме да открием за нея в мрежата, е, че през март 2013-а е участвала в конкурс за охрана на обектите на "Сбербанк России" в Московска област, но е отпаднала още при предварителния подбор. В руските сайтове за работа пък има коментари, че в АБ "Радонеж" от декември миналата година започнали проблеми с изплащането на заплатите, липсвали възможности за кариерно развитие и ръководството не ценяло особено усилията на служителите си. Само че шефовете на българския център в руската столица или не са запознати с тези обстоятелства, или не им е обърнало особено внимание.

Впрочем "БАНКЕРЪ" научи и друг любопитен факт - предишният охранител на центъра - "ЧОП Агентство Безопасности "АЛЬФА - Квант", се е отървал без никакви неустойки въпреки очевидния си провал. Точно тази компания носи вината за обира през 2013-а, когато трима или четирима маскирани и въоръжени крадци нахлуват през нощта в административната сграда, успяват да завържат двамата охранители и да обезвредят алармата, след което разбиват касата и взимат парите в нея. Според официалните данни става въпрос за 1 млн. рубли, или 48 хил. лева. Но по информация на "БАНКЕРЪ" въпросната каса е била пълна с пари, натрупани от наеми и стари сделки. И освен споменатия милион рубли е имало още поне 250 хил. долара плюс още няколко хиляди евро. При все това центърът ни в Москва е платил на "ЧОП Агентство Безопасности "АЛЬФА - Квант" 311 180 лв. при предварително договорени 349 732 лева. Като разликата не се дължи на някакви удръжки, а "на курсовата разлика на руската рубла спрямо лева към датата на извършеното плащане".

 

Центърът на промишлеността на Република България в Москва е разположен на площ от 25 декара. Материално-техническата база се състои от административен корпус с офиси, складове и жилищен блок, в който има възможност за настаняване на български предприемачи и командировани държавни служители. Жилищният блок се ползва с дипломатически статут и разполага с 204 двустайни и тристайни апартаменти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във