Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ганев и Григорова в спор за доставките от "Газпром"

Икономистът и депутат в 47-ия парламент от групата на "Демократична България" Георги Ганев

Икономистът и депутат в 47-ия парламент от групата на "Демократична България" Георги Ганев и икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова влязоха в остър в ефира на NOVA по темата за доставките и цената на природния газ за България. В понеделник служебният кабинет обяви, че ще започне преговори с "Газпром", но ще се водят и преговори за осигуряване на азерски и на втечнен газ.

Григорова подчерта, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с "Газпром", който изтича в края на годината. "Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт", добави тя.

Според Ганев приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с европейските ни партньори. "Няма нито една държавна компания в Европа, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужваме нейните интереси в този конфликт", категоричен е бившият депутат. По думите му има риск "Газпром" да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък смята, че такава опасност няма, защото "продавачът в крайна сметка иска само да получи парите си".

"В момента имаме проблем с руската компания, защото сами си го създадохме. Единственият ни страх сега е, че "Газпром" може да откаже да преговаря с България. Ще продължим да говорим и за азерски, и за втечнен газ. Но трябва да знаем, че слотовете ще бъдат достъпни от 2023 г. Разширеният капацитет вече е закупен, но това не е хляб, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си тръгна, е спало три месеца", счита експертът от КТ "Подкрепа". Но Ганев изтъкна, че дори гръцкият премиер е уверил, че слотове има.

"Ако пратим пари в доларовата сметка, а те след една седмица ги превалутират, то това ще е забавяне на плащането и може да ни спрат газа", обясни Ганев. Според Григорова това твърдение е "пропаганда и манипулация, която трябва да бъде прекратена", а истината била, че не се плаща в рубли. "Руската страна отказва да признае плащане, докато не получи рубли", отговори ѝ ексдепутатът. "Европейският съюз каза, че тази процедура не противоречи на санкциите", противопостави му се икономистът на КТ "Подкрепа".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във