Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Галъп“: 75% българите подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ, не възприемат добре действията на властта до този момент и искат по-ефективна намеса на държавата, показва експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

93% от запитаните твърдят, че са чули за скандала, а 72% от тях намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива. Само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят.

Мнозинство от 61% казват, че министърът на енергетиката е допуснал грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Бойко Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Теменужка Петкова, първоначално възприета от Борисов.

Това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с Петкова, смятат от „Галъп“. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега.

Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция.

Както може и да се очаква, преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75% подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във