Банкеръ Weekly

Нов български университет

Галеното дете на управляващите

Безспорен факт е, че всяко правителство трябва да полага особени грижи за образованието на нацията си. У нас обаче от повече от 20 години парите за държавното образование все не достигат. Периодично учители в средни училища, преподаватели в държавни висши учебни заведения и учени от различни институти обясняват тежкото си финансово положение - личното и на структурите, в които работят. А често и стачкуват. Финансирането на държавните образователни и научни институции става от трудно, по-трудно.


В същото време обаче няколко правителства поред по странен начин обгрижват един частен университет, който от години се е превърнал в


печатница за пари на неговите собственици

Иде реч за ковачницата на кадри, които влизат в управлението на държавата и има представителство в почти всеки кабинет - Нов български университет. Според информационната система "Дакси" той е 100% собственост на ..."група физически лица". Кои са те обаче - очевидно е тайна. Единствените официално вписани лица са управляващите ректорът Пламен Бочков и почетният президент проф. Богдан Богданов. Доста любопитно обстоятелство е, че когато се потърси връзката на "физическите лица" с други фирми (информационната система дава тези възможности), се появява списък от... 6251 фирми, свързани с всички сектори на икономическия и граждански (сдружения с идеална цел) живот в страната...?!


Не коментираме качеството на образование в това частно училище, чиито такси го правят недостижимо за децата на по-голямата част от обикновения български данъкоплатец. Но не можем да не се вгледаме в един, меко казано, скандален факт - че на НБУ са му продадени 26 763 кв. м урбанизирана столична територия за смешната сума от 1 352 066.76 лева. Простата сметка показва, че държавата е продала тази земя (на 9 май 2011-а) по 50.52 лв. за квадратен метър. Най-обикновена проверка в агенциите за недвижими имоти показва, че урегулиран парцел от 600 кв.м. на ул. "Монтевидео" (адресът на Нов български университет е ул. "Монтевидео" № 21) се продава за ...185 000 евро. Или по 600 лв. за квадратен метър. С други думи, сделката между държавата и пълномощника на университета - изпълнителния директор Георги Текев,


е сключена на "промоция" с намаление... повече от 100 пъти

Но това не е всичко. През същата година, но три месеца по-късно (на 26 август) държавната фирма "Овча купел" ЕООД,100% собственост на Министерството на икономиката и енергетиката, управлявана от Тодор Медаров, успява да се сдобие с констативен акт за собственост на едноетажна сграда (определена в нотариалния акт като търговска), която е построена в същия парцел. Според документа за собственост тя е разположена едва на 63 кв. м, но в него е записано още и ..."прилежащите части с право на строеж". Колко са те не се уточнява. На практика обаче тук не просто съществуват прилежащи части - изградена е помпена станция, на площ около 150 кв. м, чиито основи са били правени като за противоатомно скривалище - с метър дебелина. Това твърдят хора, които от години живеят в съседство. След още година (на 16 ноември 2012-а) тези съоръжения също са продадени на Нов български университет - отново за смешно ниска цена от 42 010 лева. Но и това не е всичко. В констативния акт за собственост на държавното дружество "Овча купел" от 2011-а данъчната оценка на имота е 20 410.25 лева. А при продажбата му на следващата година тя странно защо е намалена на 5766.70 лева...?!


Може би, за да не бие на очи нищожната разлика при продажбата...?!


Всички тези факти са представени на Софийската градска прокуратура още миналата година. При опита ни да разберем какво се случва с този сигнал от пресцентъра на държавното обвинение ни съобщиха, че досъдебното производство все още не е приключило. Срокът му е бил удължаван и едва след като натовареният с разследването дознател от икономическа полиция се произнесе, наблюдаващият прокурор ще реши има ли данни за престъпление, или не.


Тук е мястото да припомним, че собствениците на Нов български университет


бяха хвърлили око и на още един имот

собственост пак на това държавно дружество - бившия хотел "Май". Само че за него бе обявен търг и за "зла беда" на наддаването се яви нормален инвеститор. Така на 22 ноември 2011-а четириетажната рушаща се сграда намери своя нов собственик в лицето на едноличното дружество с ограничена отговорност "Хоспис София 2011", собственост на Емил Янков. За да получи правото да превърне руината в модерен хоспис, обаче компанията на Янко е бръкнала дълбоко в джоба си и е платила цена от 510 хил. лв. без ДДС.


За още толкова пари конкурентите му от университета са придобили споменатите почти 27 дка терен в същия район. Какво да се прави... сметки.


Всъщност, ако се върнем в годините назад, ще си припомним, че този университет, макар и 100% частен, винаги е бил ухажван от управниците на държавата. Нека припомним, че той бе създаден със специално решение на Великото Народно събрание на 18 септември 1991 г., няколко месеца след фирмената му регистрация.


Правителството още тогава му предостави за ползване сградата на бившата Академия за обществени науки и стопанско управление, широко известна като АОНСУ (научна академия и висше училище в областта на обществените науки през 1970-те и 1980-те години, чийто ректор до януари 1990 е известният деец на БКП Станиш Бонев). Тя бе закрита след промените през 1989 година.


Може би по това време в страната ни действително е имало нужда да бъдат създадени частни висши училища, които на старта си да бъдат подпомогнати от държавата. Но такава финансова инжекция, за каквато става дума сега, четвърт век след неговото създаване...?!


По-късно правителството на Иван Костов също дава ред преференции на висшето училище, като да не плаща наеми например, поради което по онова време го наричаха университета на Костов.


"Делото" за превземането на огромната сграда (на седем етажа) бе завършено при правителството на тройната коалиция. През април 2008-а имотът на бул. "Монтевидео" 21 смени собствеността си, като се превърна от публична държавна в частна държавна собственост. Нещо повече, на университета беше разрешено да придобие сградата чрез... замяна. Запознати с историята разказват, че в нея не е имало никакви изненади - тя е станала срещу няколко панелки в крайни столични квартали. Както обикновено...

Facebook logo
Бъдете с нас и във