Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Галчев може да "заклещи" държавата

Нашенските парламентаристи спретнаха една куха реплика на Шекспировата пиеса „Много шум за нищо“. Завесата на сегашната постановка беше вдигната след гръмогласно настояване на БСП да бъде създадена анкетна комисия по случая с НДК. Колегите им от ГЕРБ пък "великодушно" подкрепиха това искане за изясняване на ситуацията след разразилия се преди седмица скандал. Така всички бяха доволни. Осигури се и допълнителна работа (и доходи) на 18 депутати, които за месец (да не повярваш) трябва да разнищят какво точно се е случило в държавното дружество НДК - Конгресен център по времето на Мирослав Боршош. Само че летните жеги очевидно не предразполагат към активна работа и засега заседание на въпросната комисия  все още не е насрочено. Дали и кога ще стане - също не е ясно. Един от най- шумните  народни представители от БСП - Жельо Бойчев, който на практика отдавна бие барабана за нарушения в държавното дружество, не можа да даде конкретен отговор пред в. "БАНКЕРЪ" за датата, от която тази комисия ще започне работа.

В отговора на зададения от него въпрос в парламента по този повод обаче конкретика също липсва. На г-н Бойчев са предоставени единствено финансовите отчети, но всеки, който има достъп до Търговския регистър, може да прочете и сам. В комисията все още не са предоставени най-интересните документи, въз основа на които биха могли да се правят някакви изводи. А именно докладът на вътрешния одит на дружеството, който би дал светлина за организираните от Боршош обществени поръчки. Липсват и констатациите на ДАНС, които дадоха повод на

прокуратурата да "влезе  с бутонките"

в скандала с НДК. Главният прокурор Сотир Цацаров  се ангажира лично със случая, дори бе казано, че скоро може да има и повдигнато обвинение. Но на кого? Засега е загадка, тъй като никой не казва какво е било установено по време на досъдебното  производство. Защото тази информация, както знаем, е една от най-добре охраняваните тайни в държавата. Единственото, което се разбра към този момент, е, че държавното обвинение е получило "сигнална справка" от ДАНС (през февруари) и е образувано досъдебно производство срещу ръководството на НДК по повод на това, че бюджетни средства са отпуснати целево, но са използвани не по предназначение. Ставало въпрос за дадените от държавата 17 млн. лв. за увеличаване на капитала на дружеството във връзка с предстоящото европредседателство. Но те били похарчени за..."запълване на дупки". По информация от  прокуратурата на 8 юни 2017 г. е образувано досъдебно производство с предмет, отразен в чл.254а, ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им - в нарушение на нормативни актове.

Тъй като в. "БАНКЕРЪ" пръв започна да пише за обстоятелствата около конкурса за избор на строител, който трябва  да подготви основната сграда за нашето европредседателство, и огласихме данни за играчите на този "терен", продължаваме темата в светлината на днешните събития.

Години наред дружеството генерира значителни загуби, които според финансистите могат да застрашат неговата ликвидност. 

Вярно е, че вписаните като апорти земи и сгради в капитала му са оценени на  371 653 000 лв., а целият му регистриран капитал е 393 155 000 лева. Преведено на човешки език, това означава, че реалният капитал на дружеството е 21 502 000 лева. Но според запознати дълговете му отдавна са надвишили тази сума.

От официално регистрираните финансови отчети на държавното дружество стават ясни поне две неща. Първото е, че през 2015-а НДК реализира нетна загуба от 9 339 000 лева. А през 2016-а тя е 8 632 000 лева. С натрупванията и от предишни периоди загубата към края на миналата година надхвърля 40 млн. лева. Това е ясно записано в дълго забавения финансов отчет за 2016-а, който беше качен в Търговския регистър едва преди две седмици (на 15 юни). От него става ясно още, че регистрираният капитал на дружеството е с 18 011 000 лв. по-малък от наличния. В такива случаи законът предвижда намаляване на капитала на дружеството, преобразуването му или прекратяването на това дружество.

Тук е мястото да цитираме закона:

"Съгласно чл.626, ал.1 от ТЗ длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, е длъжен в 30-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност. Длъжници по търговски сделки и към НАП са търговските дружества, т.е. юридическите лица, а не органите на управление. Това не изключва отговорността на органите по управление, ако не са изпълнили задължението си по чл.626, ал.2 във вр. с ал.1 от ТЗ.

Молбата за откриване на производство по несъстоятелност се подава от орган на управление или представител, съответно ликвидатор на търговско дружество или неограничено отговорен съдружник (чл.626, ал.2 от ТЗ).

Отговорността на управителите на търговско дружество, изпаднало в неплатежоспособност, които не са подали молба по чл.626, ал.1 от ТЗ в 30-дневен срок за откриване на производство по несъстоятелност, е имуществена и... наказателна.

Имуществената отговорност на управителите е предвидена по чл.627 от ТЗ. При неизпълнение на задължението за заявяване лицата по чл.626, ал.2 от ТЗ отговарят солидарно пред кредиторите за вредите, причинени от забавата."

Ако се позовем на определение № 1405 от 23. 09. 2010-а по  ч.гр.д.1269/10г. на Апелативен съд - София, пък ще стане съвсем ясно, че претенции на основание чл.627 от ТЗ се предявяват към управителите на търговски дружества. Друг е въпросът дали те ще бъдат успешно защитени. Наказателната отговорност на управителите е предвидена по чл.227б от Наказателния кодекс (НК). Съгласно чл.227б, ал.2 от НК лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, се наказват с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева, ако в 30-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.

Всичко казано дотук насочва към няколко заключения. Първо, че Боршош не е изпълнил задълженията си по закон, и, второ, че строителният предприемач Галчев, задълженията към когото са за близо 10 млн. лв., утре може да поиска от съда да назначи в НДК... синдик. Който на практика да започне да управлява държавното дружество.

Това, разбира се, е илюзорна опасност, тъй като едва ли човекът, който е успял да заеме

челното  място на държавната трапеза

би позволил такова развитие на ситуацията.

Но това не изключва факта, че строителният предприемач вече се е поставил на място, с което всички трябва да се съобразяват...

С цялата тази каша сега трябва да се оправят новият принципал на дружеството - Министерството на културата и прясно назначеният изпълнителен директор на НДК - Ангел Митев.

Може би именно това е причината министър Боил Банов да се въздържа от всякакви коментари за финансовото състояние на НДК. На този етап той се измъква с думите, че в момента текат толкова проверки, че ще бъде нелепо той да прави коментари по този въпрос...

Със или без коментар обаче, няма как да "пуснем покрай ушите си" думите на еднодневния директор на НДК  Борислав Велков, който трябваше да замени Боршош, след като той бе отстранен. Велков в прав текст каза, че културната институция е на практика във фалит. И не скри информацията, че предишното й ръководство не само я е източвало, но е "оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществени поръчки".

Велков направи твърдението публично във "Фейсбук" профила си, като заяви: "Заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и културата в него е фалирала! Без визия, без бизнес план (а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини", написа Велков.

Той директно обвинява Боршош , че "е оказвал натиск на клети хора", като визира обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, спечелена от "Галчев инженеринг". Нещо повече - Велков публикува разговор във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК. От разговора се разбира, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. Реално "Галчев инженеринг" печели поръчката със 75.51 точки, а "Главболгарстрой" получава 52.77 точки. Макар и първоначалната максимална стойност на поръчката да е за 14 млн. лв. без ДДС, само две от подадените пет оферти спазват това изискване. "Галчев инженеринг" печели търга с оферта за 16.5 млн. лв. без ДДС, въпреки че предложената от "Главболгарстрой" цена е близо 20 млн. лв. без ДДС.

Дали е бил „контролиран“, или не този търг? Едва ли някога ще се разбере. Едно обаче е ясно - сега всички трябва да се съобразяват с Галчев... А на разговорен език това означава, че е хванал държавата за... слабото място.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във