Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Габрово може да е пилотна община за тестване на е-строителното разрешение

Община Габрово може да е мястото, където да се тества пилотно електронен модел на строително разрешение. През годините полагаме сериозни усилия за дигитализиране на немалко от процесите и можем да гарантираме прозрачност и липса на субективност при такава процедура. Това предложение е направила кметът Таня Христова по време на участието си в конференция, посветена на иновативни стратегии в посока развитие на градовете на бъдещето, съобщиха от пресцентъра на общината.

В много държави преди да се формализира една норма се прилага период на тестване, за да се види дали ще работи успешно и дългосрочно. Смисълът на дигитализацията е наличната информация да се ползва по най-правилния начин, за да се гарантират интересите на всички, казва Таня Христова в отговор на Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи относно идеята за въвеждане на електронно строително разрешение в общините. Според Шопов това би довело до намаляване на цените на имотите, защото ще се увеличи предлагането, както и до повишаване на качеството при спазване на законовите срокове.

Изключително важна е ролята на администрацията в създаването на благоприятни условия за развитие на бизнес, като кметът Христова дава за пример партньорството с "Клъстер Тракия икономическа зона", с който в началото на годината Община Габрово подписа меморандум за сътрудничество.

Щастлива съм, че в последните години предприемачите и общинската администрация в Габрово си говорят. Пример в тази посока е сдружението на бизнеса, Общината и Техническия университет „Амбициозно Габрово“, което вече предоставя стипендии на студенти и има намерение да развива научноизследователската и иновационната инфраструктура, отбелязва Таня Христова. Като член на Европейския комитет на регионите тя подчертава, че на практика могат да се изпълняват политики от Многогодишната финансова рамка за по-устойчиво развитие на модела до 2050 г., с който ще се постигне по-добро качество на живот. Според нея е необходимо градовете и България да имат повече видимост и разпознаваемост като добро място за правене на бизнес.

Га̀брово е град в Централна България и е административен и стопански център на едноименните община и област. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина, в близост до прохода Шипка. По последни данни населението на Габрово е около 52 169 души.

Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км от кв. Ябълка до яз. Смирненски.

Габрово е свързан с железопътната мрежа в България чрез линията Габрово-Царева ливада. През града минава една от най-важните пътни връзки, пресичащи България в направление север-юг, която представлява част от Паневропейския транспортен коридор (Хелзинки - Санкт Петербург - Киев - Букурещ - Русе - Велико Търново - Габрово - Стара Загора - Димитровград с отклонения към Гърция и Турция).

Един от най-важните инфраструктурни проекти в общината е обходният път на град Габрово, който е част от Трансевропейски транспортен коридор №9 Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението на транспортните потоци в посока Север - Юг. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на на ЕС и националния бюджет чрез ОП "Транспорт 2007-2013". Той включва строителството на участък от 23.25 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път I-5 (3.1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа);, както и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Facebook logo
Бъдете с нас и във