Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Френски оператор оглежда летище "Пловдив"

Частен оператор от Франция проучва възможностите за участие в новия търг за летище "Пловдив". Според местно издание компанията вече е изпратила писмо до Министерството на транспорта и информационните технологии, с което заявява намерението си да се включи в процедурата за концесията. 

Става дума за филиал на търговската и индустриална камара на Западен Бретон (CCIMBO). Групата има консолидиран оборот от 100 млн. евро годишно и 1450 служители. Тя оперира 3 аеропорта - Brest,Quimper и Morlaix. Управлява и 20 пристанища - търговски, риболовни, фериботни и яхтени.

По предложение на транспортния министър Росен Желязков правителството вече прекрати предишната процедура за концесията на летище "Пловдив". Идеята е да бъде подготвен нов търг, съответстващ на новия Закон за концесиите, чрез който се въвеждат правилата на Европейския съюз в тази област.

В рамките на предишната процедура така и не стигна до сключване на договор с частен оператор. Китайският консорциум, начело с "Хайнан" се отказа в последния момент. Кабинетът реши да не започва преговори с втория участник - местно обединение, съставено от "Тракия икономическа зона" и от транспортната компания ПИМК. 

Българският консорциум бе заявил намеренията си да съди държавата, но впоследствие се отказа, давайки път на новата процедура, което означава, че най-вероятно отново ще се състезава за аеропорта. 

Община Пловдив също обяви желанието си да стопанисва летището. По последна информация предложението на местната власт е изпратено до транспортното ведомство.

Засега не е оповестена дата за започването на нов търг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във