Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Френската Total ще продаде активи на стойност 5 млрд. долара

Компанията е увеличила втория си междинен дивидент до 0.66 евро на акция и е пристъпила към обратно изкупуване на акции на стойност 760 млн. долара

Френският енергиен гигант Total, който извършва проучвателни работи и у нас в акваторията на Черно море, обяви плановете си да продаде активи на стойност около 5 млрд. долара. Те ще са в сегментите за геоложки проучвания и добив и са част от стратегията на компанията да се съсредоточи върху по-малки проекти, които могат да издържат на ниски цени на петрола, става ясно от съобщението.

Нетната печалба на компанията намалява с 19% на годишна основа през второто тримесечие в резултат на неблагоприятното съчетание от пазарни фактори, като понижение на цените на петрола, рязък спад на цените на газа и свиване на маржовете в подразделението за рафиниране на петрол.

От компанията обявиха, че се подготвя за бъдещето като се съсредоточава върху най-силните си сегменти - природния газ и дълбокото сондиране. "Активното управление на портфейла ще продължи с продажбата на активи на стойност 5 млрд. долара през 2019 и 2020 г., като повечето от тях ще идват от подразделението за проучване и добив", отбелязва президентът и главен изпълнителен директор на Total Патрик Пуян..

Има добри новини и за акционерите на Total. Компанията е увеличила втория си междинен дивидент с 3.1% спрямо миналата година до 0.66 евро на акция и е пристъпила към обратно изкупуване на акции на стойност 760 млн. долара в рамките на целта си да изкупи обратно акции на стойност 1.5 млрд. долара през тази година.

Припомняме, че в средата на март тази година консорциумът между дъщерното дружество на френската петролна компания Total - Total E&P Bulgaria (40% от капитала), OMV Offshore Bulgaria (30%) и Repsol Bulgaria (30%) получи поредно удължаване на срока за търсене и проучване на петрол и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух". А с това и на надеждите ни за собствен добив. Тепърва предстои анализ какви са запасите и дали ще има икономически смисъл от търговски добив.

"Блок 1-21 Хан Аспарух" е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море - на 107 км източно от Варна и на 153 км от Бургас. Контрактът за проучване е в сила от септември 2012-а и е с краен срок - до януари 2020 година. Блокът е в близост до румънския "Нептун", в който потенциалните залежи са оценени на над 80 млрд. куб. м  природен газ. Което подхранва очакванията някаква част от тях да са разположени и в български води.

Планира се до 2020-а да бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във