Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФРЕНСКАТА ИНДУСТРИЯ С АНГЛОСАКСОНСКИ ЧЕРТИ

Франция винаги е смятала себе си за изключение. И от време на време се появяват кратковременни признаци, че това може и да е вярно. Да сравним например икономическото униние, завладяло Америка и други държави с астрономическите печалби на големите френски корпорации. АрселорМитал (ArcelorMittal), Тотал (Total), Лореал (L'Oreal), Сюез (Suez) и ПСА Пежо Ситроен (PSA Peugeot Citroen) отчетоха огромни приходи за 2007-а и обявиха очакванията си за светли перспективи през настоящата година.
Въпреки че страната е известна със своя икономически протекционизъм и изолираност, френските компании проявяват интерес към глобализма. Някои от тях сега искат да съкратят дейността си в родината и се ориентират към по-евтиното производство зад граница. Както Мишелин (Michelin), чиито печалби са се увеличили с 35%, така и АрселорМитал, която отчете 30% ръст, планират да затворят фабриките си във Франция и да подобрят позициите си за конкурентност на международните пазари. Шефът на АрселорМитал Лакшми Митал отказа предложената му правителствена помощ, за да запази предприятието си в района Мосел, което вече не е икономически изгодно. По същия начин Мишелин, която е глобална търговска марка и звезда на френската индустрия, консолидира най-малките от своите 32 предприятия в Западна Европа (16 от които са във Франция). Същевременно фирмата планира да разшири с 60% производството си в Мексико, Бразилия, Индия и Китай през следващите няколко години.
Това дразни политиците в навечерието на местните избори, особено когато популярността им намалява. Президентът Никола Саркози обикаля страната, вдигайки протекционистки глъч. Миналия месец се появи в завода на голямата национална компания Алстом (Alstom) в пристанищния град Ла Рошел, за да открие тържествено нов високоскоростен влак и да напомни на хората, че неговият производител съществува днес само благодарение на това, че преди четири години го е спасил. Саркози посети и Мишелин, за да оповести плановете за създаване на завод за рециклиране на гуми на Сюез, който би могъл да компенсира някои от закритите работни места в производството на гуми.
Още от славните дни на генерал Шарл де Гол, когато Франция се замогва икономически благодарение на политиката му на капитализъм с по-силни регулативни функции на държавата, френските президенти и премиери обичат да се намесват в индустрията. Никола Саркози даже се набърка в аферата Сосиете Женерал (Societe Generale), намеквайки, че президентът на банката Даниел Бутон трябва да си отиде. Запазването на дялове в приватизираните компании и проточилото се раздържавяване на Газ де Франс (Gaz de France) дават на правителството достатъчно икономически лостове за оказване на влияние.
Но натискът на глобализацията, изглежда, слага край на тази старомодна интервенция. Председателката на Федерацията на френските работодатели МЕДЕФ - Лоранс Паризо, заяви на Саркози, че кариерата на Бутон изобщо не е негова работа. Обединението на две групировки от отбранителната промишленост - Талес (Thales) и Сафран (Safran), и на производителя на турбини Алтом и ядрената група Арева (Areva), бе отложено. В края на миналия месец шефката на Арева Ан Лавержон отново изрази несъгласието си с каквото и да е насилствено сливане. Пак тогава финансовото министерство отказа да подпомогне намиращата се в затруднено положение френско-американска компания за телекомуникационно оборудване Алкател-Лусънт (Alcatel-Lucent).
Днес френският капитализъм придобива все повече англосаксонски черти. В него навлизат инвеститори активисти като листваната на борсата фамилна инвестиционна фирма Уендъл (Wendel), която придоби 18% дял в производителя на строителни материали Сен-Гобен (Saint-Gobain). Според Уендъл активите на компанията биха могли да бъдат по-добре експлоатирани. Освен това инвеститорът настоява и за представителство в борда на концерна Сен-Гобен. За първи път френските мениджъри се намират под натиска на твърди акционери, които искат от тях да подобрят възвръщаемостта, а не просто защита от враждебни оферти. Идните месеци ще покажат дали този по-глобален капитализъм ще има успех, особено при засилващия се икономически натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във