Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Франция е един от важните пазари за туристическия ни сектор

Франция е един от важните пазари за туристическия сектор у нас, а данните показват, че от началото на 2021 г. до 10 септември в местата за настаняване в България са пренощували около 40 хил. френски туристи. Това е ръст спрямо същия период на миналата година от около 90 процента. Освен за почивка и екскурзия, националната статистика съобщава и за 2151 французи, които са пътували до България през август със служебна цел. 

Иначе през последните години туристическият поток между двете страни е доста интензивен. Расте и броят на французите, които пътуват до България. Последните данни за пътуванията на български граждани в чужбина показват, че през август 5142 българи са били на почивка или екскурзия във Франция, а други 3869 са пътували до тази страна със служебна цел. 

Френските туристи, посетили страната ни през пандемичната 2020 г. са 96 126. Регистрираният спад от около 60% спрямо 2019 г. бе заради санитарната и икономическа криза, мерките за защита от коронавируса и ограниченията за придвижване на стоки и хора. Франция пък е една от любимите дестинации за българите, а и много младежи учат там. 

Този взаимен интерес се поддържа и редовното участие на Министерството на туризма в международното туристическо изложение International French Travel Market /IFTM TOP RESA/ в Париж, което продължава до 8 октомври. На изложението страната ни се представя с щанд от 44 кв. м, като участие съвместно с Министерство на туризма имат и две туристически фирми.

Събитието се провежда за първи път от 2019 г. след прекъсването, наложено от пандемията. През тази година участват дестинации като Италия, Испания, Португалия, Гърция, Ирландия и други, с които се конкурираме за интереса на пътешествениците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във