Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Фраматом“ и унгарски компании с интерес към АЕЦ „Белене“

Френската компания „Фраматом“ и унгарски компании проявяват интерес към проекта АЕЦ "Белене". Миналата седмица имаше среща с представители на „Фраматом“ и консултанти по атомна енергетика към френското посолство, които са базирани в Турция. Това съобщи  изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ Петър Илиев, който участва в международния форум „Атомекспо“, който се провежда в руския курорт Сочи.

Илиев отказа да съобщи подробности пред българските журналисти на форума с аргумента, че ще се срещне със заинтересованите компании през следващата седмица: „Проявиха интерес, ходиха на площадката на „Белене“ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси към нас по процедурата“.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва в „Атомекспо“, пък ще проведе срещи с компаниите, които до този момент са проявили интерес към АЕЦ „Белене“ - руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Илектрик“. Тя ще се срещне и с министъра на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира, но официалният срок за подаване на заявление започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде публикувана в началото на месец май и срокът е 90 дни“, отбеляза Петкова.

Шефът на  „Росатом“ Алексей Лихачев съобщи през март, че енергийният гигант е готов да обмисли възможността за участие в изграждането на проекта АЕЦ "Белене", като условието е България да гарантира, че централата ще бъде печеливша. В началото на същия месец, по време на своята визита, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че „Росатом“ е готова да започне строителството на „Белене“ още през 2020-2021 г.

Страната ни се надява да построи централата за сумата от 9 млрд. евро в рамките на 8 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във