Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Форсираме ВиК реформата до 2016-а

Лиляна Павлова и Ивелина Василева ще имат много работа с водните проекти.

До 2016 г. трябва да бъде завършена реформата във ВиК сектора, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на конференцията „Предизвикателства при изпълнението на проекти по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. По думите й този срок е заложен в споразумението за партньорство с Евросъюза и ако не бъде спазен, рискуваме да загубим огромна част от единия милиард евро финансиране от Брюксел за тази сфера, който е предвидено страната да получи до 2020-а, както и още около 100 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. 

Добрата новина е, че първата стъпка вече е направена – изготвени и приети са 51 мастърплана за развитието на отрасла. Тепърва обаче предстои изработването на регионални прединвестиционни проучвания, окрупняването на ВиК операторите и създаване на ВиК асоциации. През новия програмен период основните получатели на европарите ще са водните дружества съвместно с общините. Те  ще изготвят апликационните форми за проектите на базата на регионалните инвестиционни планове, разясни министър Павлова.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, за да не бъдат нулеви следващите три години по програмата „Околна среда“, екоминистерството и строителното ведомство ще започнат преговори с Европейската комисия за възможно най-скорошна реализация на т.нар. безусловно необходими проекти, за които има добра проектна готовност и които обхващат агломерации с над 10 000 жители.

Междувременно министърът на околната среда Ивелина Василева предупреди, че по старата програма "Околна среда" 2007- 2013-а може да загубим в края на годината 205 млн. евро заради критично забавяне на проекти и невъзможност парите да се пренасочат по други направления. За да се минимизират загубите, се води диалог с Брюксел да не бъдат орязвани поне онези проекти, които се бавят заради жалби в съда. Василева даде за пример водния цикъл на Поморие, където един от компонентите е блокиран от седем месеца в Комисията за защита на конкуренцията и съда. Подобно похабяване на средства си е направо престъпление на фона на огромната необходимост от свежи пари във ВиК сектора. Според приетата стратегия за развитие на отрасъла през следващите десет години ще трябват минимум 11.7 млрд. евро, за да се намалят загубите на вода по мрежата, които на места надхвърлят 60 на сто. 

Важна част от реформата ще е и предстоящото функционално разделяне на ДКЕВР и обособяването на самостоятелен воден регулатор. "Опитът ни показва, че комисията до момента се занимава предимно с енергетика, затова след анализ, включително и на Световната банка, беше направена препоръка за отделянето на самостоятелен воден регулатор, който да притежава необходимата експертиза и да се занимава приоритетно със сектор „Води", каза Лиляна Павлова. По думите й  промяната ще  позволи да се коригират трупаните с години проблеми, като бавното одобряване на бизнес плановете и ограничаване на инвестиционните възможности.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във