Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ford затваря мащабен завод във Великобритания

Автомобилният гигант Ford започва консултации за затварянето на завода си в Уелс, като  ще се стигне до съкращаване на 1700 служители, съобщава британската преса. 

Президентът на европейското подразделение на компанията Стюарт Роули обяви, че Ford ще подпомогне служителите със социален пакет при съкращаването им, както и с помощ за намиране на нова работа. "Създаването на силен и устойчив бизнес на Ford в Европа изисква от нас да вземем някои трудни решения. Ние сме ангажирани с Обединеното кралство, но промяната търсенето и поведението на клиентите, недостатъците в цените, както и липсата на допълнителни модели двигатели правят развитието ни икономически неустойчиво през следващите години", обясни Роули. 

Ford ще обяви официално плановете си за затварянето на завода през 2020 година. Фабриката в Уелс работи от 40 г., но през последните години нивото на бизнеса му постоянно пада. Годишно във Великобритания се произвеждат 2.7 милиона двигателя, от който около 540 хиляди се правят в Бриджънт. В страната Ford има два завода за мотори, който се изнасят за монтиране в различни автомобили в Германия, Турция, САЩ и други страни

Смята се, че решението не е свързано с Брекзит. Ще припомним обаче, че Honda също обяви планове за затваряне на завода си в Суиндон през 2021 г., докато Nissan промени решението си да работи по новия модел X-Trail в своя завод в Съндърланд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във