Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Форд" ще инвестира 7 млрд. долара в завод за електромобили

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) и южнокорейският му партньор в иновациите Ес Кей (SK) ще инвестират 11,4 милиарда долара в завод за сглобяване на електромобили и още три други завода за производство на батерии, предадоха световните агенции.

Инвестицията на "Форд" е от 7 милиарда долара, което е историческа сума в 118-годишната история на автомобилостроителя.

До 2030 година американският автомобилостроител планира да инвестира над 30 милиарда долара в прехода към електромобили. Компанията очаква дотогава между 40 и 50 на сто от колите й да бъдат изцяло електрически, спрямо досегашната прогноза за 40 процента.

В рамките на проекта с "Ес Кей иновейшън" ще бъдат създадени близо 11 000 работни места с откриването на завод за сглобяване и за батерии в Стантън, щата Тенеси, и в два обекта за производство на батерии в Глендейл, Кентъки, които ще заработят през 2025 година.

Съобщението беше направено в момент на силно търсене на новия пикап "Еф-150 Лайтнинг" (F-150 Lightning - "Еф-150 Светкавица") и на други електрически модели като "И-Транзит" (E-Transit) и "Форд Мустанг Мач-И" (Ford Mustang Mach-E).

Facebook logo
Бъдете с нас и във