Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Форд" се отказа да строи завод в Мексико след критики от Тръмп

Автомобилният производител "Форд" обяви, че спира инвестициите си за изграждане на нов завод в Мексико. Компанията планираше да изгради нова фабрика за 1.6 млрд. долара. Вместо това "Форд" ще инвестира 700 млн. долара в завода си в щата Мичиган.

Автомобилният гигант ще произвежда повече електрически, хибридни и самоуправляващи се автомобили. В Мичиган ще бъдат разкрити 700 нови работни места, заяви главният изпълнителен директор на Марк Фийлдс.

Плановете за инвестиции в Мексико на "Форд" бяха обект на критика от избрания за президент Доналд Тръмп. Фийлдс допълни, че този ход на компанията е пряко обвързан с политиките за насърчаване на растежа, които планира да въведе Тръмп.

"Форд" ще възстанови всички средства, похарчени от местните власти във връзка с проекта за завод в град Сан Луис Потоси, който трябваше да разкрие 2800 работни места.

Съобщението бе направено едва няколко часа, след като Тръмп заплаши да наложи "големи гранични налози" на американския автомобилостроител "Дженеръл Мотърс", ако не произвежда в САЩ колите, които продава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във