Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фондът за капиталови инвестиции на ББР с успешен изход от своя инвестиция

Фондът за капиталови инвестиции излезе с успех от сделката си с мебелната компания „М2 ПРОМ“ - София. То е първото за дружеството от Групата на "Българска банка за развитие", след като френският гигант в оборудването на търговски пространства „Линдера груп“ купи 100% от компанията, коментираха от банката.

Българската фирма е специализирана в проектиране, дизайн и производство на мебели и обзавеждане на хотели, офиси, търговски обекти и други обекти с обществено предназначение. С богат опит в областта на управлението и производството на проекти, свързани с търговско обзавеждане, М2 ПРОМ се развива в следните направления: мебели - мениджмънт, проектиране и производство; и строително-монтажни работи - строителство и реконструкции.

Фондът за капиталови инвестиции инвестира дялов капитал в „М2 ПРОМ“ през 2020 година. Целта на мебелния производител бе да наложи продукцията си във високия сегмент на международния пазар. Компанията създава оборудване за световни търговски марки, сред които „Dior”, „Swatch” и „Tissot”, хотелиерския гигант „ACCOR“, бутикови мебели за “Lagardère” и други.

С оказаната от банката финансова и експертна помощ „М2 ПРОМ“ увеличи значително капацитета и качеството на производството си. Въпреки икономическите трудности заради пандемията от COVID-19, фирмата отбелязва ръст в приходите си от продажби, като реализира близо пет пъти по-голям оборот, като бе достигнат размер от 6 777 000 лв. през миналата година.

Българската компания успя да изгради нова производствена база и да закупи последно поколение софтуер за проектиране и изпълнение на поръчки, като създаде 18 нови работни места. Подкрепата на Фондът за капиталови инвестиции й помогна да изпълни по-сложни и мащабни проекти за едни от най-големите имена в модния, производствения, хотелиерския и хранително-вкусовия бизнес.

След придобиването от френския собственик, „М2 ПРОМ“ ще продължи растежа си, а бъдещите продукти ще останат с марката „Произведено в България“.

Фондът за капиталови инвестиции от Групата на ББР е създаден през 2018 г. с капитал от 65 млн. лева. Дружеството участва в капитала и подпомага развитието на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“) и „Econic One“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във