Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фондът за иновации ще се управлява от Министерството на икономиката

Националният иновационен фонд отново ще се управлява от Министерството на икономиката и ще продължи да се администрира от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП). Миналата година той беше прехвърлен в новата Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която обаче все още не е стартирала дейност. Решението е взето днес по време на заседание на Министерския съвет. 

Фондът е единствения механизъм за подкрепа на иновациите и научноизследователската и развойна дейност в предприятията със средства от държавния бюджет", припомнят в съобщение от Министерски съвет. 

В момента по схемата “Подпомагане на научноизследователската и развойна дейност на предприятията и организациите за научни изследвания и разпространение на знания” фондът изпълнява 21 договора с бенефициенти по 10-ата конкурсна сесия, 24 договора по 11-ата конкурсна сесия и 2 споразумения с бенефициенти по съвместната програма “Евростарс 2”.

Припомняме, че предложението бе на министъра на икономиката Кирил Петков. 

"Създаването на нова институция като Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която ще доразвие иновационната екосистема в България, несъмнено е положителен факт, но тя следва да създаде свой собствен инструмент, който да допълва и подкрепя иновациите съвместно със схемата по иновационния фонд, администриран от ИАНМСП, и който да подкрепя развитието на научноизследователската и развойна дейност от науката и трансфера на знания към бизнеса и обществото", пише в мотивите си Петков. И допълва, че агенцията все още се структурира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във