Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФОНДЪТ ЗА ЕНЕРГОПЕСТЕНЕ ПРОХОЖДА ТРУДНО

Едва три кредита на обща стойност 474 хил. лв. е отпуснал за първите шест месеца на годината Фондът за енергийна ефективност в България, съобщи през седмицата изпълнителният му директор Иван Гергинов. Очакванията на експертите бяха далеч по-големи, най-малкото поради факта, че той започна работа с капитал от 17 млн. лева. А и редица фирми и организации бяха заявили предварително интерес към тези средства.
Досега са били разгледани общо 31 проекта, от които 17 - общински. Подготовката на местните власти обаче явно доста е куцала, тъй като само три от тези 17 предложения са получили предварително одобрение, а шест изцяло са отпаднали. От ръководството на фонда обясниха, че слабите резултати се дължат на разногласия между кметовете и общинските съветници, както и на Закона за общинския дълг, който усложнява и забавя процедурите.
Частни фирми са представили 12 проекта. Три вече са финансирани, още толкова имат предварително одобрение, други три са отхвърлени, а по останалите се събира необходимата документация. По-слабата активност на компаниите се дължи на все още недобре развития енергиен пазар у нас, както и на липсата на стимули да реализират енергийно ефективни проекти, казва Гергинов.
Любопитно е, че и две сдружения на собственици са кандидатствали за подобряване на енергийната ефективност в жилищни сгради. Едното все още има шанс да сполучи, а другото не е успяло да отговори на изискванията.
Основното предимство на кредитите от Фонда за енергийна ефективност са лихвите - с 2-3% по-ниски от тези на търговските банки. Отпусканите суми са в границите от 30 хил. до 3 млн. лв., но е задължително да се използват за подмяна на дограма, саниране, закупуване на нови енергоспестяващи уреди или други подобрения, които намаляват консумацията на електроенергия. Процедурата за одобрение на един проект отнема около месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във