Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фонд „Земеделие“ е нещо като държава в държавата

Темата за т.нар.къщи за гости продължава да се търкаля в публичното пространство, изваждайки на преден план все нови и нови крадливи истории. Резилът е огромен и министърът на земеделието Румен Порожанов като актьор на свободна практика обикаля телевизионните студия, опитвайки се да обясни кой крив и кой прав за забърканата каша. В същото време никой не задава въпроса,


А къде е шефът на Държавен фонд „Земеделие“?


Нима началникът на разплащателната агенция Живко Живков не би трябвало да е най-информирания човек за създалата се ситуация? Нима не е логично точно пи арите на фонда да представят най-точните отговори на всички задавани през последните дни въпроси?

Парадоксът е, че на официалната страница на Държавен фонд „Земеделие“ информация за най-горещата тема просто не съществува. От няколко дни се говори, че уж всичките 746 къщи с адресите им, с бенефициентите и със сумите, които те са получавали от тази държавна структура били официално обявени. Само че не е точно така. Десетки журналисти неуспешно се опитваха „да пробият“ засекретените данни и се наложи Порожанов да поеме обещанието, че ще „помоли“ ръководството на фонда да качи тази така чувствителна информация.

В крайна сметка списъкът беше изровен, само че от него трудно може да се ориентира човек, защото са посочени само градовете и селата, в които са изградени т.нар. "къщи за гости", но няма и ред за усвоените суми. Да не говорим за такива „детайли“, като имената на фирмите или физическите лица-бенефициенти на получените средства...

От години всички министри на земеделието са наясно, че фонд "Земеделие" на практика е нещо като държава в държавата. Знаят го и медиите, ставали многократно свидетели как от земеделското министерство са изпадали в неловко положение, тъй като не могат да дадат исканата от тях информацията за въпросната


потънала в тайнственост служба,


при все че тя уж е под тяхната шапка.

При всеки скандал около фонда министрите са принудени да се гърчат пред журналистите с оправданието, че не са негови директори. Същото се случи и днес, когато Порожанов за пореден път не можа да даде отговор на въпроса защо няма актуална информация и актуален списък на къщите за гости с размера на усвоените суми и получателите. Нито защо тези данни се крият.

Опитахме се да получим интересуващите ни сведения от прес-центъра на земеделското ведомство, но единственото, което ни обещаха от там, е че „ще направят всичко възможно“ да ни ги предоставят. Колкото до въпросите, те са шест:

 

1.На коя датата е отворен приемът на документи по програмата за развитие на селския туризъм, за т.нар. „къщи за гости“?

2.Кой е ръководител на програмата по това време?

3.На коя дата е затворен приемът за постъпване на проекти?

4.Кой е одобрявал тези проекти?

5.От кога започва усвояването на средствата по одобрените проекти? Можете ли да ни предоставите справка за процента на направените плащания през годините?

6.Кога е приключило финансирането по тази програма? Кой подписва последните документи?

 

Надяваме се все един ден да получим отговорите и да разберем имената на тези, които са подписвали документите и са раздавали милионите европейски средства. А докато трае това „чакане“ ще се спрем на една малка част от официалната история на земеделския фонд.

 

Той е създаден през 1998-а със Закона за подпомагане на земеделските производители. Чрез него българските фермери би трябвало да получават финансово подпомагане от държавата, по линия на предприсъединителната програма САПАРД, по мерките от Общата селскостопанска политика  и Общата рибарска политика на Европейския съюз, както и от Програмата за развитие на селските райони.

ДФ „Земеделие” е акредитиран от Европейската комисия да изпълнява функциите на Агенция САПАРД и на Разплащателна агенция. Условията и редът за финансово подпомагане по Програма САПАРД, както и изискванията към лицата, които биват подпомагани, са определени с наредби на министъра на земеделието и храните съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони и Многогодишното финансово споразумение по Специалната предприсъединителна програма на ЕС за развитие на земеделието и селските райони в  България. Разплащателната агенция предоставя финансово подпомагане от Еврофондовете за българското земеделие през четири инструмента - директни плащания, към които има национални доплащания, средства за пазарна подкрепа, по мерките от Програмата за развитие на селските райони и по Програмата за развитие на сектор „Рибарство”.

Фондът осигурява финансова подкрепа за земеделски стопани по линия на държавните помощи със средства от националния бюджет, чрез краткосрочни и дългосрочни финансови инструменти. Краткосрочните финансови инструменти се прилагат при текущото финансово подпомагане и стимулиране на производството на определени земеделски продукти (зърнени, маслодайни култури, зеленчуци, мляко и други). Дългосрочните финансови инструменти са със срок над една година и са за подпомагане и стимулиране на инвестиционния процес в земеделието.

ДФ "Земеделие" се ръководи от управителен съвет от 11 членове под председателството на Министъра на земеделието и храните, а оперативното ръководство се осъществява от Изпълнителен директор. Структурата му пък включва Централно управление и 28 областни дирекции. Именно свободата, която е дадена на неговите изпълнителни директори, ги прави „неподчиняеми“ на министрите на земеделието.

 

Всъщност, когато започва програмата за „къщите за гости“, началник на фонда е станалият известен с „къщи за тъщи“ Мирослав Николов. След като се разбра какви ги е вършил Николов, през 2014-а той беше наследен от Атанас Добрев. При влизането му в разплащателната агенция той обяви, че е сварил „наследство“ от над 3500 забавени документи. Думите му по това време бяха "опитвам се Фонд "Земеделие" да се отвори към обществото“. И всеки да има възможност да проверява  всеки проект, преписка, писмо или  някакъв анекс, за да може да е ориентиран, а не всичко да се забулва в една тайнственост.

Амбициите на Добрев си останаха само амбиции.


Смени го Румен Порожанов, който също се засили да "открехне завесата".


По негово време започват да се публикуват протоколите от заседанията на управителния съвет, заедно с имената на хората, участвали във взимането на решенията.

През февруари 2017-а начело на фонда застана Живко Живков. Проверка на „Банкеръ“ установи, че от там насетне вече се публикува само съкратеният вариант на решенията, без имената на заседаващите и техните становища по всеки отделен въпрос. Самият Живков не се появява в публичното пространство и не дава обяснения за нищо, което касае дейността на близо 1700 човека, които работят под негово ръководство и получават държавни заплати.

Миналата година (на 5 юли) в сайта на „Марица“ се появи информация, че „високопоставен държавен служител“ е заловен да шофира нашмъркан с кокаин в центъра на столицата и това станало ясно след взета проба за употреба на наркотични вещества. Въпреки интереса на медиите, никой така и не назова име. За  „Афера“ обаче  високопоставен служител от МВР беше посочил именно Живков, както съобщи собственичката на интернет изданието Веселина Томова. Тайнствеността провокира много въпроси, докато след няколко дни се стигна до там, че самият  Живков даде кратко изявление пред БНР и съобщи, че това била фалшива новина.

 

В края на работния ден все пак от фонд "Земеделие" ни изпратиха отговор, в който на практика не се казва нищо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във