Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фон дер Лайен втвърди тона към Русия и завършването на "Северен поток 2"

Европейската комисия и нейният председател Урсула фон дер Лайен все повече втвърдяват тона към Русия и реализирането на газопровода "Северен поток 2". Брюксел поставя германския канцлер под все сериозно напрежение да спре проекта, който ще доставя газ от Русия до Германия. 

В обръщението си за състоянието на Европейския съюз председателят Урсула фон дер Лайен заяви: „На онези, които призовават за по-тесни отношения с Русия, казвам: Отравянето на Алексей Навални не е изолиран инцидент. Същият поведение от Русия е наблюдавано в Грузия, Украйна, Сирия и Солсбъри, както и при намесата в изборния процес по цял свят. Този ​​модел не се променя - и нито един тръбопровод няма да промени нищо“.

Реакцията на Русия не закъсня. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия настоява се спре политизирането на проекта "Северен поток 2" и го определи като икономически. "Това е търговски проект, който е в интерес както за Русия, така и за страните от Европейския съюз, на първо място за Германия", каза Песков.

Отношението към "Северен поток-2" преди се основаваше на икономически принципи, но сега това трябва да се промени и газопроводът да се разглежда като политически проект, отвърна ден по-късно председателката на ЕК. 

Европейският парламент също втвърди допълнително позицията си към Русия след отравянето на опозиционера Алексей Навални. Европарламентът призова за независимо международно разследване на инцидента с Навални с участието на ЕС, ООН, Съвета на Европа и ОЗХО. Най-важното обаче е, че ЕП поиска и въвеждане на сурови санкции срещу Русия и спиране на строителството на "Северен поток-2".

Говорител на германското министерство каза, че въпросът за доизграждането на газопровода "Северен поток-2" ще зависи от действията на Русия по случая с Алексей Навални "Нямаме нова позиция по проекта. Ще се консултираме с партньорите от ЕС и НАТО за съразмерна обща реакция и ще вземем решение според руските изявления", отбеляза Демер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във