Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фон дер Лайен: Получихме Плана за възстановяване на България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е получила Плана за възстановяване и устойчивост на България. 

В публикация в "Туитър" Фон дер Лайен посочи, че това е "важен етап за предоставянето на финансирането от #NextGenerationEU, необходимо на България, за да излезе по-силна от кризата".

https://twitter.com/vonderleyen/status/1448965246803222530

Страната ни очаква да получи 12.9 млрд. лева безвъзмездни средства. Ще бъде мобилизиран и допълнителен ресурс, така че като ефект върху икономиката ни се планират 21 млрд. лева в период от шест години, изчислява българското правителство.

Паралелно започват и трудните преговори с представителите на европейските институции на тема "Енергетика", като са заложени две индикативни дати за затварянето на въглищните централи - 2038 г. и 2040 година.

България бе една от двете последни страни, които не бяха внесли в ЕК своите национални планове. До тази ситуация се стигна, след като в края на мандата си последното правителство на ГЕРБ не изпрати в Брюксел своята версия на Плана за възстановяване. Тогава служебното правителство го пое с цел да го ревизира и подобри.

Все още остава неизчистен въпросът дали страната ще успее да получи заложените 13% авансово финансиране по плана до края на тази година. Този въпрос зависи от времето, което ще е необходимо на Еврокомисията да отдели за оценяването на българския план. И по-важното дали планът ще получи положителна оценка.

"Комисията ще оцени плана на България въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър. Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37 % от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20 % — за цифровия преход", уточнява Европейската комисия в свое комюнике.

До момента ЕК е дала положителни оценки на 22 плана. В момента се оценяват плановете на Швеция, Полша и Унгария, а Брюксел предстои да се заеме и с българския.

Facebook logo
Бъдете с нас и във