Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" започва преговори с кандидатите за новия си завод

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" започва конкретни преговори с оставащите кандидати за потенциална локация за новия си завод в Европа. Това решение бе взето на 13 май по време на заседание на Управителния съвет и Надзорния съвет на концерна. 

България е една от страните кандидати, като според последната информация в германската преса държавата ни е на финала на конкурса, конкурирайки се с Турция.

Потенциалната инвестиция е в размер на над 1 млрд. евро. Предвижда се фабриката да има 5 000 служители, от които до 650 инженери  В новия завод следва да се сглобяват пет модела на "Фолксваген" и "Шкода".

Покрай политическите спорове по темата у нас стана ясно, че представители на "Фолксваген" вече са посетили България и са огледали възможни локации - в района на Кремиковци и край Пловдив. Преди около месец немската пресслужба ДПА съобщи, че при посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София представители на VW са посетили немскоезична детска градина в българската столица - подобни учебни заведения също са изискване на автогиганта при избора на локация. 

Една от пречките пред изграждането на новата фабрика бяха синдикалните групи във "Фолксваген". Изглежда обаче синдикатите са подкрепили плановете на мениджмънта. В прессъобщение на VW, публикувано на 13 май, ръководителят на работническия съвет Бернд Остерлох заяви, че синдикатът подкрепя всички решения от последното заседание на Надзорния съвет.

По неофициална информация окончателното решение за новия завод на "Фолксваген" ще бъде взето в периода октомври-ноември.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във