Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фолксваген ще вложи 34 млрд. евро в производство на електрически автомобили

Надзорният съвет на автопроизводителя Volkswagen даде зелена светлина за разходването на 34 млрд. евро, които ще послужат за разработването на електрически автомобили. По този начин компанията иска да оглави и този сегмент, след като вече е лидер при производството на дизелови и бензинови автомобили. 

"С одобрението на плана полагаме основите за това, че Volkswagen ще бъде световен номер 1 и в електрическата мобилност до 2025 година“, каза главният изпълнителен директор Матиас Мюлер.

Прогнозираните разходи са значително по-големи от обещанието преди два месеца, че ще бъдат инвестирани 20 млрд. евро в разработването на електрически и автономни автомобили до 2030 година.

На електрическите и автономните превозни средства вече се гледа като на ключов елемент от бъдещото развитие на автомобилостроенето. Но пионерите като Tesla и други производители все още не могат да намерят начин да печелят от тях, основно заради липсата на широко разпространена инфраструктура за зареждане, високите разходи за батерии и недостатъчното разстояние, което може да се измине с тези автомобили, пише Reuters.

Допреди две години, когато се разрази скандала „Дизелгейт, Volkswagen не залагаше толкова на електрическото бъдеще и автономните технологии. Откритата измама, невъзможността на производителите да покриват екологичните изисквания в реални условия и квотите в Китай за електрически коли, промениха нещата. Сега VW си е поставил амбициозната цел до 2030 г. да предлага електрическа разновидност на всеки свой модел автомобил, пуснат на пазара.

Компанията обяви, че общите инвестиции в електрически автомобили и проекти ще достигнат 72 млрд. евро до 2022 г. За да финансира по-големите разходи за електрически автомобили, VW ще съкращава различни разходи и ще използва натрупаните си резерви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във