Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" ще продава в Европа електромобили, произведени в Китай

"Фолксваген" (Volkswagen Group) ще започне да внася в Европа електрическите автомобили ID.6, които са произведени в китайската фабрика на компанията, съобщава Business Insider.

Немската компания произвежда от известно време автомобили в Китай, но това ще бъде първият път в историята, в който този модел ще се продава на европейския пазар. Business Insider съобщава, че тези плановете са мотивирани от производствените разходи и мудните продажби в Китай. Освен това влияние оказва и конкуренцията с лидера на пазара на електромобили Tesla, който също произвежда в Китай автомобили за износ.

По-рано днес Volkswagen намали перспективите си за доставки и очакванията си за продажбите, като предупреди и за съкращения на разходите, тъй като недостигът на електронни чипове накара вторият производител на автомобили в света да отчете по-ниска от очакваната оперативна печалба за третото тримесечие с 12,1% до 2,8 млрд. евро при пазарна прогноза за 2,99 млрд. евро. Приходите пък скочиха с 20% до 56,9 млрд. евро, като компанията отчете и нарастване с 6,9% на годишна база на доставките на автомобили в световен план до общо 7 млн. броя.

В същото време обаче "Фолксваген" коригира надолу очакванията си за останалата част от годината, като понижи прогнозата си за доставки до клиенти, макар и продължава да очаква възвръщаемост от продажбите между 6% и 7,5%, въпреки че маржът на печалбата за периода юли - септември спадна до 4,9% от 5,4% година по-рано.

"Резултатите от третото тримесечие показват още веднъж, че сега трябва систематично да движим напред към подобряването на производителността в секторния обем", каза главният изпълнителен директор на "Фолксваген" д-р Херберт Дийс, обяснявайки решимостта на компанията да достигне "неутрална по отношение на климата, цифрова мобилност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във