Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" ще направи голяма инвестиция в Турция, обяви чешкият премиер Бабиш

Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) прави голяма инвестиция в Турция, обяви чешкият премиер Андрей Бабиш на пресконференция след среща с турския президент Реджеп Ердоган. "Чехия е важен производител на авточасти. Ние сме на лидерска позиция по този въпрос и със сигурност бихме искали да сътрудничим", добави премиерът Бабиш, цитиран от "Ройтерс".

По информация на агенцията VW провежда разговори с официални лица в Анкара относно данъчния режим за автомобилите в Турция. Това са част от преговорите с кандидатите за локация на новия автомобилен завод на германския гигант.  От компанията обаче се придържат към позицията, че все още не е взето окончателно решение за местоположението на новия автомобилен завод. 

Основен конкурент на Турция в надпреварата е България. Засега българското правителство не е казало на какъв етап са преговорите с германския концерн. За последно бе оповестено, че страната ни ще подобри офертата си към "Фолксваген". Отново обаче не бяха представени никакви детайли. 

Като предимства българските политици изтъкват членството ни в ЕС и НАТО, както и по-изгодните разходи за производство. Отбелязва се действащият "плосък данък" от 10% за бизнеса и работещите, "данъкът върху дивидента, който при този вид инвестиции е нулев", насърчаващото бизнеса законодателство и държавната подкрепа, комбинирани с добри транспортни връзки и ниски разходи за работни заплати. 

Очакванията са VW да вложи в новия си проект 1.3 млрд. евро, да отвори 5000 работни места и да произвежда няколко от марките на "Фолксваген", като "Шкода" и "Сеат". Нагласите са, че фабриката ще започне производство през 2022-ра и ще е  едно от най-важните производствени съоръжения в региона.

Окончателното решение "може да бъде взето на следващото, може би и на по-следващото заседание на Надзорния съвет", съобщи неотдавна премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, който е член на Надзорния съвет. По информация на германската обществена телевизия ADR това следва да се случи в началото на септември, а конкретните споразумения да бъдат подписани месец по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във