Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" отлага решението за изграждане на "гигафабрика"

Чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек обяви, че германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) отлага решението си във връзка със строежа на "гигафабрика" в страната. 

"Предполагаше се, че компанията ще вземе решение до края на годината, сега обаче то се отлага за средата на 2022 г., не само по отношение на Чехия", заяви Хавличек пред "Ройтерс", потвърждавайки по-ранна информация на чешката новинарска агенция ČTK.

През следващите години компанията планира да увеличи производството на батерийни клетки за електрически автомобили, като за целта смята да създаде няколко "гигафабрики" в Европа до края на десетилетието.

През март главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Components - Томас Шмал - обяви, че "заедно с партньорите искаме да имаме общо 6 фабрики за клетки, работещи в Европа до 2030 година".

Това щяло да гарантира сигурност на доставките. След като заработят на пълен капацитет, шестте фабрики ще могат да произвеждат батерийни клетки с обща енергийна стойност от 240 гигаватчаса годишно.

Първите 2 завода за батерии ще бъдат разположени в предприятието на Northvolt в Шелефтео, Швеция,

Освен това компанията ще се съсредоточи и върху разработването нов унифициран призматичен клетъчен дизайн от 2023 г., който се очаква да бъде използван в около 80% от електрическите превозни средства на групата през 2030 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във