Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" може тотално да зачеркне плановете за нов завод

Германският концерн "Фолксваген" може тотално да зачеркне плановете си за изграждане на нов завод. Вместо това компанията може да изпрати дейностите по производството на модела в Passat в Словакия, където вече има разработена фабрика. Това пише изданието Automobilwoche, позовавайки се на свои източници. 

Очакванията са следващата седмица Надзорния съвет да дискутира инвестицията за 1.3 млрд. евро в Турция. Плановете на VW за изграждане на завод в южната ни съседка бяха "замразени" заради началото на турската военна операция в Северна Сирия. 

Концернът няма да се бави много с решението, тъй като иска фабриката да започне работа до 2022 година. Тогава действащият завод в Емден, Германия, трябва да премине към изграждане на изцяло електрически автомобили.

Както стана дума, един от разглежданите варианти е моделът Passat да се изработва в Братислава. В този завод VW вече се изграждат модели като Touareg и Audi Q7, VV Up, Seat Mii и Skoda Citigo. Скоро обаче фабриката ще спре да произвежда малките модели автомобили заради замиращия интерес към сегмента. И това ще освободи възможност за производството на Passat. 

Членът на Надзорния съвет и премиер на Долна Саксония Щефан Вайл се противопоставя на изграждането на завод в Турция. Той е сред влиятелните членове на съвета, тъй като Долна Саксония притежава 20% дял в концерна.

България, Румъния и Сърбия се надяват VW да преразгледа подобрените им оферти и да привлекат милиардната инвестиция. 

Словакия пък е страната, в която се произвеждат най-много автомобили на глава от населението, около 300 000 души са ангажирани в сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във