Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Фолксваген" инвестира 60 млрд. евро за пълно преминаване към електромобили

Електромобил E-Golf

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ заяви, че ще инвестира 60 милиарда евро до 2024 г. за преминаването си към електрически превозни средства, тъй като през следващото десетилетие ще представи до 75 изцяло електрически модела и около 60 хибридни превозни средства.

„Групата планира да похарчи близо 60 милиарда евро (66 милиарда долара) за бъдещите области на хибридизация, електрическа мобилност и дигитализация през следващите пет години“, се казва в съобщението на групата.

Преди две седмици автомобилният концерн започна в град Цвикау производството на електромобили ID 3, първият екологично чист електромобил, пуснат в масово производство. С новото попълнение в автомобилното семейство концернът не само иска да остави зад гърба си скандала с отработените газове, но и направи електрическия автомобил, подходящ за масово производство.

Шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс определи старта на производството като „решаващ момент” за компанията. "Фолксваген" инвестира около един милиард евро в преобразуването на производството в Цвикау от завод за автомобили с двигатели с вътрешно горене в завод за електрически автомобили. „Тази трансформация към електронна мобилност не се случва за една нощ“, казва ръководителят на марката Ралф Брандщетер, но подчерта, че концернът е поел безвъзвратно по този път.

След 2040 г. "Фолксваген" няма да продава автомобили с дизелови или бензинови двигатели. Автомобилният концерн планира след 2050 г. да преустанови отделянето на въглероден двуокис – при производството, експлоатацията и утилизацията на автомобилите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във