Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФК ЛЕВСКИ ОТЧЕТЕ 110 ХИЛ. ЛВ. ПЕЧАЛБА

Печалбата на 24-кратния шампион по футбол на България ФК Левски за миналата 2005-а година е 110 хил. лева. Това стана ясно след проведеното общо събрание на акционерите на клуба. Финансовият директор Константин Баждеков заяви, че Левски може би е единственият български клуб, който отчита печалба, и допълни, че това е шеста поредна година, в която се отчита положителен финансов резултат. Бюджетът на клуба за миналата година беше между 7 и 7.5 млн. лева. Около 80% от приходите, или 6 млн. лв., се дължат на успехите на клуба в евротурнирите. Това е печалба от билети, от телевизионни права и от продажба на футболисти, каза още Баждеков.
Отборът е платил над 1.2 млн. лв. данъци за миналата година, с което се превръща в един от най-големите данъкоплатци в държавата. Събранието е изслушало финансовия отчет и е гласувано разпределение на печалбата. Решено е за ремонт на стадион „Георги Аспарухов да бъдат отпуснати 600 хил. лв., с които да бъдат подобрени светлинното табло и козирката над сектор „А.
Футболен клуб Левски ще внесе в Министерския съвет молба за получаване на обезщетение за базата на стадион „Раковски. Освен това акционерите искат Българският футболен съюз да уеднакви критериите за получаване на лиценз на отборите, тъй като базата не е еднаква навсякъде и условията на много български стадиони са изключително лоши.
Според Баждеков през следващия сезон задачата е тимът да спечели Суперкупата на страната срещу ЦСКА. След това ще се бори поне за преминаване на втория предварителен кръг за Шампионската лига и достойно представяне в Европейските турнири. В България Левски ще бъде концентриран върху шампионската титла и Купата на страната. Отпадането на „сините в 1/8-финала на тазгодишното издание на турнира от Черно море е отчетено като най-големия пропуск за клуба през изминалия сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във