Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ФК „Ботев“ - Пловдив – първи у нас с NFT сертификати за автентичност

Футболен клуб „Ботев“ - Пловдив, в съдружие със Стредиум, пусна в продажба дигитални сертификати за автентичност, известни като NFT (non-fungible tokens), които са свързани с реални предмети, съобщават от дружеството. Компанията Streduim, с централи в Лондон и Испания, е специализирана в създаването и продажбите на колекционерски предмети и сувенири с използването на NFT блокчейн технология. 

Споразумението е подписано от изпълнителния директор на ПФК „Ботев“ Даниел Серехидо и от „Спортс Иновейшън Алайънс“ (SIA), оглавявана от ръководителя по нововъведения на „Реал“ - Сосиедад Хуан Ираола.

"С това споразумение ръководството на „Ботев“ продължава да работи за модернизацията на клуба, не само на футболното поле, но и в създаването на нови, иновативни източници на приходи за клуба", четем в съобщението от футболния клуб.

Предметите, свързани с дигиталните сертификати (NFT), са клубни исторически трофеи, които могат да бъдат закупени през платформата OpenSea, най-големия NFT пазар.

Трофеите са:

• Българска Шампионатна Купа 1929 г.

• Супер Купа България 2017 г.

• Купа България 2017 г.        

"Ботев"анарчета; жълто-черните) е първият български професионален футболен клуб от град Пловдив. Основан е на 11 март 1912 година. Група ентусиазирани приятели, възпитаници на Първа мъжка гимназия и Френския колеж, решават да създадат свой клуб и организирано да се занимават с футбол. През март 1912 г. те учредяват "Хр.Ботевъ - Футболно дружество". Съставен е учредителен протокол, избран е и първият Управителен съвет. Името на дружеството предлага Теньо Русев, който по-късно става летец и загива при авиационна катастрофа на 15 септември 1929 г., броени дни преди кръщелникът му да стане шампион на страната.

Клубът е двукратен шампион на България през сезоните 1929 и 1966/1967, както и трикратен носител на Купата на България през 1961/1962, 1980/1981 и 2016/2017 (след победа срещу "Лудогорец").

 

NFT

позволяват на създателите да установят собственост върху дигитални активи, използвайки технологията на блокчейн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във