Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Fitch повиши перспективата пред рейтинга на „Eврохолд“ на “стабилна”

„Еврохолд България“ АД, мажоритарен собственик на „Електрохолд“ и „Евроинс Иншурънс Груп“, получи стабилна перспектива по своя дългосрочен кредитен рейтинг от Fitch Ratings, една от трите водещи рейтингови агенции в света.

В свое становище агенцията потвърждава присъдената от нея оценка на холдинга - “B”, като променя перспективата от “негативна” на “стабилна”, съобщиха от холдинга. Стабилната перспектива отразява оценката на агенцията за новата структура на „Еврохолд“, както и променения бизнес и финансов профил на компанията след придобиването на активите на чешката енергийна група CEZ в България. В резултат на придобиването, водещото бизнес направление на „Еврохолд“ се променя от застраховане към комунални услуги, а енергийната дейност на компанията се очаква да формира по-голямата част от оперативната печалба на холдинга, отбелязват от Fitch.
В новата оценка на агенцията e отразено и намерението на „Еврохолд“ да се раздели с продажбите на автомобили и лизинга, което трябва да приключи до края на тази година.
В прогнозата си за холдинга, Fitch очаква силен оперативен паричен поток и умерени капиталови разходи, които ще доведат до намаляване на задлъжнялостта на компанията в средносрочен план.
„Еврохолд България“ АД е водеща енергийна и финансова група с дейност в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Компанията развива бизнес основно в областта на дистрибуцията, доставките и търговията с електроенергия и застраховането.

Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава.

„Еврохолд“ е собственик на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, една от големите застрахователни групи в региона. Групата предоставя пълен спектър от застрахователни услуги, оперира в 13 държави, обслужва над 4 млн. клиенти и има над 3000 служители.

„Еврохолд“ контролира и на Eastern European Electric Company B,V., която през юли миналата година придоби дъщерните дружества на чешката енергийна компания „ЧЕЗ Груп“ в България, които вече оперират под бранда „Електрохолд“, имат над 3000 служители и обслужват почти 3 млн. потребители на територията на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във