Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирмите за снегопочистване са в готовност, увери Фандъкова

Установена е пълна готовност на фирмите за снегопочистване като налична техника и налични материали за обработка на улиците.Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти.

 Фандъкова обясни,че тази сутрин е провела оперативка, за да бъде установена по-добра координация на действията и допълни, че оттук нататък въпросът опира до контрола за реакция на фирмите. „Контролът е сериозен, от няколко години вече има GPS - система, която работи в реално време и може да контролираме фирмите. Те са длъжни при надеждна прогноза за снеговалеж предварително да излизат на над 60 точки на територията на цялата община, за да са подготвени и да не пречат на силния трафик на моменти", заяви Фандъкова.

Тя обясни, че почистването се извършва първо от големите булеварди, по които са движи масовият градски транспорт и след това при необходимост се влиза и в другите улици. „Санкциите са много сериозни - при над 5% непочистване на територията, която е възложена на дадената фирма не им се заплаща нищо, независимо че другите 95 % са ги почистили. Те знаят това и се надявам да положат всички усилия. В противен случай ще бъдат налагани сериозни санкции. За разлика от държавата ние сме си направили сметката, така че общината има средства за зимно почистване, стига фирмите да си свършат работата. Ако не си я свършат парите им няма да бъдат изплатени", заяви Фандъкова.

Кметът на Столична община призова всички шофьори да се подготвят за зимните условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във