Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирмите за снегопочистване са готови, увери Фандъкова

Направихме много сериозни проверки на готовността на фирмите. Знаете, общо седем фирми почистват територията на града. Те имаха необходимата готовност. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Общо 238 са снегопочистващите машини, които по договори са в готовност и допълнително около 30 други машини, и около 65 точки сме определили за излизане при евентуалната прогноза за снеговалеж, за да може да са навреме и да реагират навреме. Виждам и че държавата взе този наш опит, който вече имаме за поредна година. Важно е да отбележим, че всички договори са подписани и фирмите имат готовност и със съответната техника. Направили сме си сметката добре, така че градът да не се блокира", обясни столичният кмет.

Средства има останали от миналата зима, но ако се наложи, ще бъдат отпуснати още. „Ако има проблеми, те няма да са заради финанси, а ще бъдат заради това, че фирмите не са си свършили работата. Глобите са доста сериозни – при над 5% непочистена зона не се плаща цялата зона, колкото и да са чистили фирмите. Те го знаят това и мисля, че си правят добре сметките. Все пак природата е природа – трябва да видим какви ще са условията“, посочи Фандъкова.

"Работата на всички общини с държавата и затова, когато има стабилно правителство и отговорно управление, разбира се, че се работи по-спокойно. В момента, с министерствата, с които имаме по-директен контакт, работим като един екип – това е Министерството на транспорта, Околна среда, Регионално развитие. Това е ежедневна комуникация и там трябва да се работи най-вече в защита на европейските средства, за да можем да се възползваме от тях", добави столичният кмет.

Тя съобщи, че с някои от министрите вече се е срещнала, а с други престоят срещи, за да се набележат необходимите мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във