Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирми за снегопочистване в София не започнали работа навреме

Част от фирмите, които почистват булевардите и улиците в София, ще бъдат санкционирани, тъй като не са започнали навреме. Има и забавяне на градския транспорт по някои от пътните артерии. Пътищата към Витоша са затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 сантиметра.

Така София посреща първия сняг за годината. Въпреки това кметът Йорданка Фандъкова е на мнение, че този път зимата не ни е изненадала. Ще има санкции за фирмата, която чисти „Триадица“, „Витоша“ и „Младост“. Имат техниката и солите, но поради някаква причина имат лоша организация, съобщи Фандъкова.

По обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново, обясни Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община и добави, че в София повечето пътища са обработени и проходими в зимни условия. По думите му важните задачи сега пред почистващите екипи е да тръгне трафикът.

"Спаси София": Снегът отново изненада Фандъкова!

Неправителствената организация "Спаси София" разкритикува организацията на снегопочистването в града, за която тази година са платени 27 млн. лева. 

"Целият град е блокиран защото фирмите за почистване пак не са започнали с чистенето на време. София им дава десетки милиони левове на година, а управниците ни уверяваха колко подготвени сме били за снега. Но, при първото изпитание видяхме резултатите - непочистени улици, закъсал градски транспорт, затворени пътища, блокиран трафик. За почистване на тротоарите, спирките и подлезите пък изобщо не можем да говорим", коментират от "Спаси София".

Каква е обстановката в страната

Сняг падна на много места в страната, като затрудни движението по някои основни пътища. На прохода „Петрохан” температурата е около минус 4 градуса. Образувала се е и снежна покривка над 10 см. Той е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Към момента няма закъсали автомобили. Не се предвижда затваряне на пътния участък за леки коли.

„Нека шофьорите, които преминават през прохода, носят вериги. Обстановката засега не предразполага към поставянето им, но всичко, което е необходимо за зимни условия на пътя, е добре да го има”, обясни директорът на ОПУ-Монтана Влади Евлогов.

Сняг вали и на северния склон в Прохода на Републиката. Към момента там не се е образувала снежна покривка. Днес обаче се очаква движението в района да бъде затруднено, тъй като предстои изваждане на камиона, който вчера катастрофира и премина през мантинелите.

Временно движението през Троянския проход е ограничено за моторни превозни средства над 12 т поради снегопочистване, съобщават от АПИ.

Близо 100 са закъсалите тирове между втория и третия тунел на „Хемус” в посока София вследствие на снеговалежа. Временно движението по АМ „Хемус“ в посока София е ограничено за всички МПС поради снегопочистване. Трафикът в посока София се осъществява за всички МПС по обходен маршрут: Правец - Ботевград - път I-1 - София, обясняват от АПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във