Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Фирми печелят от Южния парк на ръба на закона

С терените на общината се разпореждат фирми, регистрирани на Сейшелските и Вирджинските острови, в Холандия и Кипър

Общината е загубила две трети от терените в Южния парк, на които е била собственик. Това става ясно от единствения акт за регламентирането им като публична общинска собственост, издаден от кметството в район Триадица, и то петнадесет години (едва през 2005-а) след разюзданото преразпределение на имотите. Или още по-точно - при преливането им в частни джобове. По информация от старите кадастрални планове паркът е заемал повече от 300 дка общинска територия, а днес във владение на кметството са останали едва на 71 750 кв. метра.


Скандални апорти, приватизация под масата, продажби потънали в мъгла от интереси, създаване на милионери за един ден - това е само част от палитрата на трудноразгадаемия пъзел, който създава разграбването на земите на столичното кметство.


nbsp;


МетаморфозиКолкото и нелогично да звучи, когато става дума за градски парк, за част от терените отдавна е подготвена необходимата документация (т. нар. УПИ) и те могат да бъдат застроени. Вярно е, че с новия градоустройствен план на столицата се сложи някакъв ред и той категорично фиксира територията на парка в графа зелена площ, с което до някаква степен ограничи строителството. От друга страна обаче, терените, които бяха раздадени на частници, трудно могат да бъдат опазени нацяло, тъй като те отдавна са се погрижили да ги кадрират с подходящи формулировки: За спортен център, За полифункционална сграда - изкуство и култура, За изложбен комплекс - приложни изкуства и занаяти, За камерна зала и базар изкуства и дори За ресторант-бирария и сладкарница.Част от тези възможности на градоустройството вече са реализирани, а останалите по всяка вероятност ще изчакат усвояване след края на финансовата криза. Оказва се обаче, че въпреки скандала с апортите на единадесет от най-апетитните терени (общо 54 дка), които Софийски имоти е направило в София сити къмпани през 2003-а и на практика с тази сделка столичното кметство е обръснато с близо 14 млн. лв., на този етап никой така и не успя нито да осъди извършителите на грандиозната далавера, нито да върне имотите на общината.Справка в търговския регистър от последните общи събрания на дружеството показва, че и досега компанията продължава да поддържа капитал от 18 400 000 лева. Той е разпределен между регистрираната на 7 ноември 2007-а в Лихтенщайн фондация Хербстмонд фондейшън , която само два дни по-късно (на 9 ноември) прехвърля регистрацията си в... Панама и държи 588 800 акции по 10 лв. (или 32 %), и Кипърското дружество Дла Индъстриз лимитид, което притежава 625 600 акции (или 34%). Третият партньор е общинската фирма Софийски имоти, също с 34 процента. София сити къмпани обаче от години на практика е замразило дейността си - осигурените лица в него са... две, а официалните финансови отчети на компанията показват, че тя отчислява само амортизационни разходи и подава нулеви данъчни декларации.В същото това време част от имотите на дружеството, които на практика формират целия му капитал, се използват доста успешно. Тенис кортовете откъм ул. Петко Каравелов например работят целогодишно. Очевидно обаче печелят само толкова, колкото да плащат двете заплати на хората в администрацията, тъй като от годишния доклад за дейността (за 2011-а) става ясно, че членовете на борда на директорите работят безвъзмездно. Според регистрираните пълномощни тезиблагоразположени към бизнеса на чуждестранни компании

хора са представителите на Хербстмонд фендейшън - Зорница Циканделова, и на Дла Индъстриз лимитид - Николай Борисов.


Но не историята на самата София сити къмпани, която в. БАНКЕРЪ е разказвал нееднократно, провокира отново интереса ни към тази част на Южния парк.


край на карето


nbsp;


Наскоро се натъкнахме на един констативен протокол, изготвен от Дирекция контрол по строителство на община Триадица в началото на тази година (без имена, а само с подписи), от който се разбира, че две еднолични дружества с ограничена отговорност - Еврогаз 99 (собственост на Виктор Байданов) и Експрес рент (собственост на Данка Динева и управлявано от Йонко Радев) през март 2011-а са били принудени да напуснат завзетите от тях общински площи (по кадастъра - данни над 5 дка), които години наред са ползвали за ...паркинг. Оказа се, че близо петнадесет години никой от общинската администрация не е и попитал кои са тези хора и на основание на какъв документ са се настанили там. Според областния управител Данаил Кирилов това е терен, който преди години Медицинската академия е преотстъпила на Министерството на културата. То пък от своя страна го дало някому, за да бъде изграден летен театър. Материална следа, нещо на хартия, както се казва за конкретното съдържание на тези договорености, не успяхме да открием никъде.


За да изясним ситуацията, се свързахме с господин Йонко Радев от Експрес рент с надеждата той да ни каже на кого все пак е плащал наем. Това не научихме, тъй като въпреки уверенията на Радев да се свърже с нас по-късно, това така и не се случи.. Но иначе по думите му


икономическа полиция още преди две години е проявила интерес

към този факт. Не се е чуло да е последвало нещо, камо ли ще отговаря ли някой за десетилетното експлоатиране на общински терени в полза на собствен джоб.


Другият наемател Виктор Байданов все още държи автокъща в парка, но вече се е изнесъл от общинския терен и се е събрал само върху този, който е собственост на София сити къмпани. Друг въпрос е, че по градоустройствения план имотът е отреден за спортни съоръжения.


Напразни останаха опитите ни да научим от Байданов на кого той е плащал наем през годините, преди собствеността да премине в портфейла на София сити, макар че по думите му той е тук от близо двадесетина години. Собственикът на Еврогаз 99 каза, че също е давал показания пред полицията, и там всичко бил разказал. Мотивът му да бъде толкова пестелив на думи пред нас беше, че бил подписал декларация да не изнася данните, които предоставил на полицията. Малко странно твърдение, тъй като нито един дознател не би могъл да изиска подобна декларация, освен ако информацията, по която работи, не е свързана с дълбоко засекретена държавна тайна. Само че тук трудно може да става дума за подобно нещо.


Запознати с потайностите на Южния парк разказват, че имотът, на който е трябвало да бъде изграден театърът (но в смутните времена е бил реализиран като паркинг), още преди 10 ноември 1989-а е бил преотстъпен от Министерството на културата на голямата сестра на Андрей Луканов - Гертруда. Потвърждение на тази мълва намираме в едно интервю на актьора Вельо Горанов, който казва: След студио Пантомима създадох театър Движение и скоро след това излезе Указ 56. Видях, че по него се получават много финансови облекчения и се регистрирах. Разрешиха ми транспортна дейност. Приятел от СО МАТ ме уреди с 13 бракувани ремаркета, от които сглобих седем. Бях четвъртата фирма в България, занимаващи се с международен транспорт, един превоз до Германия ми носеше 3-4 хил. марки. Тези пари отиваха в театъра. Проблемът беше, че не бях негов директор, защото не бях партиен член. Имах друг директор - интелигентен човек, но страхлив. Поисках да го сменят и тогава сложиха Гертруда Луканова.


Горанов описва, че шапитото на театъра било непосредствено до сегашния хотел Хилтън. В същото интервю той казва, че театърът бил конструиран по негов проект, направил и фирма Движение ООД с авторско право върху шапитото, но тъй като бил притиснат от мераклии да правят бинго на същото място, решил да запази гърба си, като раздал дялове от фирмата на най-близките си колеги и, естествено, на Гертруда Луканова... Без знанието на Горанов е бил сключен договор с покойния мафиотски бос Поли Пантев (застрелян на остров Аруба) и с други двама герои на новото време - братя Пехливанови. Чрез този документ театърът бил преотстъпен за... дискотека. Самият актьор разказва, че се отървал от набега на мутрите... с помощта на Бог. Какво обаче се случва с терена след 1999-а, когато шатрата на театъра е демонтирана заради строежа на хотел Хилтън? Това си остава пълна тайна. В момента в информационната система Дакси няма данни за фирма Движение ООД. Това, според запознати, обаче не е попречило във всички тези години фирма бушон да оперира с апетитния терен. Но да не се бъркаме в прерогативите на компетентните органи - нека Икономическа полиция да разкрие кой и как си е пълнил джобовете за сметка на софиянци...


В разходката си из парка се натъкнахме на още едно прелюбопитно място, днес вече... бирария.


Хората от квартала са я кръстили


кръчмата на Антоан Николов

nbsp;


Оказа се, че на практика тя се е появила благодарение на учредено право на строеж на фирма Авеста трейд срещу смешната сума от 54 000 лева. Името на това дружество нашумя преди две години, когато започна разследването (за което също няма данни да е продължило към съда) за продажбата на общинската фирма Триадица през 1998-1999 година. Дружествотое притежавало 108 ценни търговски обекта в центъра на София. Някои от тях са на ул. Витоша, на бъл. Раковскиина Граф Игнатиев. Мажоритарният пакет (75% ) от нея са били продадени на Триадица - приват, чийто правоприемник е Авеста трейд 98. По това време общинският съвет е ръководен именно от Антоан Николов , който е бил и член на надзорния съвет на приватизираното дружество. Посредник по сделката пък било вездесъщото Софийски имоти(разбирай Тошко Добрев). Сумата, за която са спазарени всички имоти, била малко над 6 млн. лева .


Един от учредителите на РМД-то Триадица приват, което закупува общинската фирма, е Галина Атанасова. Тя е била и в управата на акционерното дружество Райли, в което самата Авеста трейд държи 8.68 на сто. Атанасова е съдружник на Антоан Николов в частната строителна Фирма Гала интербилд ООД, която в момента е в ликвидация.


Интересна е метаморфозата и на съседния на сегашната бирария имот.


Това е използваният като паркинг терен, който също е преминал през приватизираното общинско дружество и е препродаден няколко пъти. През 2006-а стига до сегашния си собственик, акционерното дружество Ауто мобайл. Само тези малко над три декара на самия бул Арсеналски (в непосредствена близост до Сити център) са изтъргувани при последната им продажба за 1 300 000 евро. Сегашните собственици на компанията на практика не могат да бъдат посочени, тъй като според списъка на акционерите, присъствали на последното общо събрание (през 2012-а), 90 на сто от акциите на компанията са притежание на Кладана лимитид - дружество, регистрирано на ...Сейшелските острови, което у нас се представляват от Йорданка Николова, а останалите 10% пък са собственост на Светлана Валентинова Каменова, както се твърди - съпругата на небезизвестния бос от ъндърграунда - Красимир Каменов-Къро. В момента компанията води съдебно дело срещу район Триадица за отказа на главния архитект Иван Шишков да издаде разрешително за строеж върху действащия паркинг.


Друг имот на приватизираната фирма е теренът, на който в момента е построен Сити център на ъгъла на булевардите Арсеналски и Черни връх. Въртележката с цените на този имот е много показателна за начина, по който са


ограбени милиони от столичното кметство

Историята е следната. През 2000-а година Авеста трейд е призната за собственик на дворно място от 12 078 кв.м. , а данъчната му оценка е повече от смешна - 326 106 лева. През 2004-а теренът е продаден на фирмата на строителния предприемач Пламен Пътев - Стройтаун ООД за 950 000 лева. На базата на проекта за бъдещо строителство през 2005-а Пътев успява да спазари кредит от... 10 млн. евро срещу ипотека върху същия терен...?! Година по-късно (през 2006-а) едноличното акционерно дружество Аурига, което е собственост на регистрираното в търговската палата на Амстердам (кралство Холандия) компания Лерма Б.В., сключва с Пътев договор, който предвижда плащане на негови задължения към банката, като му отпуска... 18 851 000 лева. Шест месеца след тази сделка същия имот става обезпечение по нов кредит, този път на Аурига към австрийска банка за сумата от 57 млн. евро. Градските легенди години наред разказваха, че зад всичко това стои бившият цар на боклука в столицата Румен Гайтански - Вълка и на практика Сити център е продаден от него за 94 млн. евро, а участниците в документооборота около имота са просто подставени лица. И така нататък...


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във